Hozzávalók 4 személyre:
- 60 dkg szarvashús
- 1 nagy sárgarépa
- 1 nagy fehérrépa
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 15 dkg rókagomba
- só, szemes bors
- 1 ek vaj
- 1 kk petrezselyemzöld
- 1 db citrom
- 2 ek liszt
Levesbetéthez:
- 2 db közepes főtt burgonya
- 5 dkg liszt
- 1 tojássárgája
- só, bors
Elkészítés:
Először a levesbetétet készítjük el: a burgonyákat megtörjük vagy lereszeljük, üsszedolgozzuk a többi hozzávalóval és egy egészen kevés vízzel, hogy megfelelő állagú legyen. Kis gombócokat formálunk belőle. A felkockázott húst hidegvízben feltesszük főni, hozzáadjuk a megtisztított és egyformára felvágott zöldséget. Olyan negyed óra múlva a kisebb darabokra szedett gombát is. Egy fűszerzacskóban a levesbe lógatjuk a fél citromot, a vöröshagymát és az egész borsot. Beletesszük a gombócokat. Amikor minden puhára főtt, a vajból és a lisztből rántást készítünk (lehet piros is), kivesszük a fűszerzacskót és behabarjuk a levest. Sóval, citromlével, tejszínnel ízesítjük és tálaláskor megszórjuk petrezselyemzölddel.