Jump to content

Vadkacsasült vöröshagymás almapürével

2017. 01. 31. 19:33

A vadkacsát jól elkészíteni művészet. A titok nyitja, hogy bőven meg kell tűzdelni szalonnával, fokhagymával.

Hozzávalók

  • 2 db tisztított vadkacsa
  • 20 dkg szeletelt bacon
  • kevés füstöltszalonna felcsíkozva
  • 1,5 kg savanykás alma
  • 1 kg burgonya
  • 1 kg vöröshagyma
  • 10 dkg vaj
  • 7 dl száraz vörösbor
  • bors
  • majoránna
  • gyömbér
  • szegfűszeg
  • fokhagyma
  • fahéj
  • kristálycukor
  • vad fűszerkeverék

Elkészítés

A kacsát megmossuk, a mellét megtűzdeljük szegfűszeggel, fokhagymával és füstölt szalonnával. Sózzuk, borsozzuk, csipet majoránnával, valamint vad fűszerkeverékkel kívül-belül meghintjük.

Az almából egyet-egyet kettévágunk, a többit meghámozzuk, lereszeljük. A fél almákat betöltjük a kacsák hasába, majd beborítjuk baconnel. Kivajazott tepsibe helyezzük, a kacsa belsejébe vörösbort, alá pedig kevés vizet öntünk.

Fóliával lefedve puhára pároljuk. Közben a pecsenyelével többször locsoljuk, hogy ne száradjon ki nagyon a kacsa. Mikor megpuhult, fólia nélkül pirosra sütjük.

Amíg sül a kacsa, elkészítjük az almapürét. Vajat olvasztunk, beletesszük a reszelt almát, kicsit megpirítjuk. Fűszerezzük sóval, borssal, kristálycukorral, fahéjjal ízlés szerint. Reszelünk bele gyömbért, s adunk hozzá pár szem szegfűszeget és csipet majoránnát. Vörösborral pótoljuk mindig az elpárolgott levet. Majdnem péppé főzzük.

A vöröshagymát karikára vágjuk, és vajon üvegesnél egy kicsit jobban megpirítjuk, de ne süssük meg teljesen.

Tálalás: az elkészült kacsából kivesszük az almát, a kacsát négyfelé vágjuk, tálra helyezzük az almával együtt. Az almapürét mélyebb tálba rakjuk, a tetejére szórjuk az elkészült vöröshagymát. Sült burgonyát tálalunk hozzá.

(Forrás: mindmegette.hu; kép: AS)