Hozzávalók:
- 1 fácántyúk nyaka, far-hát része, combjai (a lábszárak nélkül), melle
- 1 teáskanál só
- fél mokkáskanál egész bors
- fél mokkáskanál egész köménymag
- csipetnyi sáfrányos szeklice
- 1 csokor petrezselyemlevél
- késhegynyi kurkuma
- 1 kis fej vöröshagyma egészben, a legalsó száraz héjában
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 répa hosszában félbevágva
- 4 petrezselyemgyökér hosszában félbevágva
- 1 fél tv paprika
- 1 negyed paradicsom
- 1 kelkáposztalevél
- személyenként egy evőkanál csigatészta
Elkészítése:
Tisztítás után annyiszor kell hideg vízzel leöblíteni a fácán húsát, amíg már nem véres az öblítővíz.
Alaposan átvizsgáljuk a húst, hogy minden tollat kiszedtünk-e, és nem maradtak-e toll tokok a húsban. A söréteket éles, keskeny pengéjű késsel, vagy hústűvel távolítsuk el. (Ahol megszakad a hús, ott a sörét bemenete.)
Annyi vízben tesszük fel főni a húst, amennyi teljesen ellepi.
Mellédobjuk só és a petrezselyemlevél kivételével az összes fűszert és zöldséget.
Lassú tűzön kezdjük főzni, az első néhány percben a kelkáposzta levele miatt fedő nélkül, majd fedő alatt.
Amikor egyet forr, leszedjük a habját, másfél óra főzés után pedig megsózzuk a levest, és beletesszük a petrezselyemcsokrot.
Újabb másfél órán át főzzük, de legalább addig, amíg a hús puhává, omlóssá nem fő.
Ha a leves elkészült, félretesszük, és tíz percig ülepedni hagyjuk, átszűrjük. A levet levesestálban, a húst és zöldségeket pecsenyetálon tálaljuk.
Néhány merőkanál levesben kifőzzük a csigatésztát, majd ezt is külön tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!