Jump to content

Karácsonyi receptajánlatunk 2.

2016. 12. 22. 13:27

Sok családban a karácsonyi vacsorához hozzá tartozik a leves is. Jó szívvel ajánljuk a fácánlevest, amely forrón tálalva különösen jól fog esni az átfagyott vendégseregnek.

Hozzávalók:

  • 1 fácántyúk nyaka, far-hát része, combjai (a lábszárak nélkül), melle
  • 1 teáskanál só
  • fél mokkáskanál egész bors
  • fél mokkáskanál egész köménymag
  • csipetnyi sáfrányos szeklice
  • 1 csokor petrezselyemlevél
  • késhegynyi kurkuma
  • 1 kis fej vöröshagyma egészben, a legalsó száraz héjában
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 répa hosszában félbevágva
  • 4 petrezselyemgyökér hosszában félbevágva
  • 1 fél tv paprika
  • 1 negyed paradicsom
  • 1 kelkáposztalevél
  • személyenként egy evőkanál csigatészta

Elkészítése:

Tisztítás után annyiszor kell hideg vízzel leöblíteni a fácán húsát, amíg már nem véres az öblítővíz.

Alaposan átvizsgáljuk a húst, hogy minden tollat kiszedtünk-e, és nem maradtak-e toll tokok a húsban. A söréteket éles, keskeny pengéjű késsel, vagy hústűvel távolítsuk el. (Ahol megszakad a hús, ott a sörét bemenete.)

Annyi vízben tesszük fel főni a húst, amennyi teljesen ellepi.

Mellédobjuk só és a petrezselyemlevél kivételével az összes fűszert és zöldséget.

Lassú tűzön kezdjük főzni, az első néhány percben a kelkáposzta levele miatt fedő nélkül, majd fedő alatt.

Amikor egyet forr, leszedjük a habját, másfél óra főzés után pedig megsózzuk a levest, és beletesszük a petrezselyemcsokrot.

Újabb másfél órán át főzzük,  de legalább addig, amíg a hús puhává, omlóssá nem fő.

Ha a leves elkészült, félretesszük, és tíz percig ülepedni hagyjuk, átszűrjük. A levet levesestálban, a húst és  zöldségeket pecsenyetálon tálaljuk.

Néhány merőkanál levesben kifőzzük a csigatésztát, majd ezt is külön tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk!
 

(Forrás: vadaszideny.hu; kép: google)