Hozzávalók
A vadasmártáshoz:
- 4 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 kisebb zellergumó
- 1/2 csokor petrezselyem
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 levél medvehagyma
- 1 evőkanál mustár
- 1 kávéskanál tokaji borecet
- húsleves-alap vagy ételízesítő
- 6 szelet kicsontozott nyúlcomb (vagy marhanyak, ha valaki sajnálja a nyuszit)
- 1 evőkanál szőlőmagolaj
- 1 csipet só
- 1 csipet tárkony
- 4 szem feketebors
- 3 szem zöldbors
- 3 dl tejföl (kis doboz)
A zsemlegombóchoz:
- 6 db szikkadt zsemle
- 10-15 dkg liszt
- 1 evőkanál szőlőmagolaj
- 1 evőkanál zsír
- szőlőmagolaj a pirításhoz
- víz a gombócok kifőzéséhez
Elkészítés
Kezdjük a vadas-alappal. A szőlőmagolajon pároljuk meg az apróra vágott vöröshagymát, majd forgassuk bele a húsokat. Amikor fehéredik a hús, akkor a megpucolt, felkarikázott vagy csíkokra vágott zöldségeket (a petrezselymet még ne) szórjuk rá a húsra, engedjük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, adjuk hozzá a fűszereket, és fedő alatt pároljuk össze. Ha a hús puha, vegyük ki, tegyük félre, és a zöldségeket botmixerrel pépesítsük. Keverjük a péphez az apróra vágott petrezselymet, a mustárt, a borecetet és a tejfölt. Az egész zöldségkeveréket a hússal együtt tegyük vissza a gáztűzhelyre, és forraljuk össze a vadast (ha egyet rottyan, akkor kész is).
Ezután lássunk neki a zsemlegombócok elkészítésének: az apróra vágott zsemléket szőlőmagolajon pirítsuk át, majd vegyük ki a serpenyőből. A pirított kockákat dolgozzuk össze a liszttel és a zsírral, majd amikor vizes kézzel gombócokat tudunk belőle formálni, forrásban lévő sós vízbe dobjuk a gombócokat. Ha feljön a tetejére, vegyük ki, öblítsük át, és már fogyasztható is a vadasmártás zsemlegombóccal. Húsmentes hétfőre hús nélkül is laktató főétel.