Jump to content

Nyúl tepsiben sütve, fűszeres sült almával

2016. 11. 26. 11:43

Ha még nincs ötlete, hogy mi legyen a hétvégi ebéd, ajánlunk egy nyúlhúsból készült receptet. Jó étvágyat hozzá!

Hozzávalók

  • 1 db nyúl (egész, megnyúzva, kizsigerelve)
  • 4 db alma
  • 3 db vöröshagyma (nagyobb)
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej fokhagyma
  • őrölt bors
  • 3 evőkanál étolaj
  • 1-2 szál rozmaring
  • 1-2 szál kakukkfű
  • pár zsályalevél

Elkészítés

A megtisztított, hasánál szétnyitott nyúl húsát megtűzdeltem fokhagyma gerezdekkel. Mindegyik húsos részbe került belőle, a combokra, a gerinc mellé. Ezután kívül-belül megsóztam, megborsoztam, majd hűtőbe tettem egy egész éjszakára.

Másnap a nyúl húsát beolajoztam, és bedörzsöltem a felaprított zöldfűszerek keverékével. Az almákat kettévágtam, a magházukat eltávolítottam, a hagymákat megtisztítottam, és felkarikáztam. A füstölt szalonnát vékony szeletekre vágtam, majd a tepsi aljára terített hagymakarikákra fektettem.

Erre raktam a nyulat, mellé a félbevágott almákat héjával felfelé, és a tepsit alufóliával borítva sütőbe tettem. Egy órán keresztül sült (180 fokon) fólia alatt, majd a fóliát levéve, a közben felszaporodott lével meglocsoltam a nyulat. Rövid ideig még sült fólia nélkül, és mikor porhanyósra sült a nyúlhús, tálalható volt.

Az alma, amiben megjelent az összes fűszer, a füstölt szalonna íze, valamint a sült hagyma is, kitűnő köretként funkcionált, de készítettem mellé petrezselymes rizst, valamint tört krumplit is.

(Forrás: mindmegette.hu; vadaszideny.hu; kép: mindmegette.hu)