Jump to content

Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik

2016. 11. 11. 18:48

Kivételesen nem vadhúsból készült étel receptjét ajánljuk, nézzék el nekünk. Márton nap alkalmából hagyományos ropogós libasült vacsorával kedveskedünk.

Hozzávalók: Libacomb, só, bors.

Körethez: káposzta, vöröshagyma, lilahagyma, burgonya, fűszerpaprika, ecet, só, köménymag, vörösbor, zsiradék.

Vadliba elkészítése: libacombot megtisztítjuk, ízlés szerint sózzuk, borsózzuk, majd sütés előtt 1-2 órát állni hagyjuk. Libacomb méretétől függően(átlagosan 30-40dkg) 190-200 °C-os sütőben 1,5 óra párolást követően, 0,5 óra alatt ropogósra sütjük.

Fontos, hogy a libacombokat mindig kellően megtisztítsuk, tok és pihementes legyen, máskülönben a zsír kisülése után csúnya és gusztustalan lesz a tálalt comb.

Köretek:

Hagymás tört burgonya elkészítése

Burgonyát kockára vágva, sós vízben készre főzzük. Közben zsiradékon - ami lehetőleg liba, vagy kacsazsír legyen - kockára vágott vöröshagymát dinsztelünk a végén pedig fűszerpaprikával színezzük. A kész hagymás zsiradékot a megfőtt burgonyához adjuk, majd összetörjük, ízlés szerinti állagra.

Dinsztelt káposzta elkészítése

A káposztát vékonyra (3-5mm) szeljük
Zsiradékon - ami lehetőleg liba, vagy kacsa zsír legyen, de jó a sertés zsír és az olaj is- kockára vágott vöröshagymát, vagy lila hagymát dinsztelünk. A zsiradékhoz adjuk hozzá a köménymagot, hogy puhuljon 1-2 percet és úgy tesszük rá a felszelt káposztát. Sózzuk, borzozzuk ízlés szerint, majd felöntjük 1-2dl jó minőség száraz vörösborral, hozzá adjuk az ecetet és a kellő mennyiségű cukrot a savasság ellensúlyozásához. Nagyjából 1kg káposztához 1dl bor, 0.5dl ecet és a cukor kell, hogy ízes legyen a káposzta.

Majd az egészet készre pároljuk 20-30 perc alatt, attól függ milyen öreg a káposzta. Ügyeljünk arra, hogy a káposzta se kemény se szétfőtt ne legyen.

Nagyobb tányéron együtt a comb, káposzta és a hagymás tört burgonya tálaljuk ki az ételt.

(Forrás: magyarvadasz.hu; vadaszideny.hu; kép: google)