Jump to content

Házi szarvaskolbász áfonyás mustárral

2016. 11. 03. 13:11

Nincs is étvágygerjesztőbb, mint a frissen sülő kolbász illata. A hidegebb őszi napokon isteni vacsora lehet egy vadhúsból, jelen esetben szarvasból készült kolbász friss kenyérrel. Áfonyás mustárt ajánlunk mellé.

Hozzávalók 1 kg kolbászhoz:

  • 70 dkg szarvashús
  • 20 dkg disznóhús (comb v. lapocka)
  • 10 dkg tokaszalonna
  • 1 tk. só
  • 1/2 tk. őrölt fekete bors
  • 1/2 tk őrölt babérlevél
  • 1/2 tk. őrölt rozmaring
  • 2 szem borókabogyó finomra törve
  • bél (kb. 3 m juhbél, de vastagságfüggő)
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1/4 tk. fahéj
  • 5 dl vörösbor
  • rozmaringág

Hozzávalók az áfonyás mustárhoz:

  • 5 dkg mustármag
  • 5 dkg áfonya
  • 1 ek. méz
  • 4 ek. borecet
  • 1 dl víz
  • 2 ek. olívaolaj

Ha túl csípős, akkor a kész mustárt melegítsük meg

Elkészítés

A szarvascombot, a disznócombot és a tokaszalonnát ledaráljuk. A ledarált húst egy nagy tálba tesszük, majd sóval, őrölt fekete borssal, őrölt babérlevéllel, őrölt rozmaringgal, őrölt fahéjjal, 2 szem finomra tört borókabogyóval, 3 gerezd zúzott fokhagymával megfűszerezzük. Alaposan összegyúrjuk a húst és jöhet a töltés.

Mielőtt a juhbelet felhúznánk a töltőcsőre, olajozzuk meg egy kicsit, hogy jobban csússzon. Amikor a bél felkerült a töltőcsőre, akkor nyomjunk ki egy kis kolbászhúst, így könnyebben megy majd a töltés.

Amikor betöltöttük az összes kolbászt, vegyünk elő egy magas falú sütőedényt. Rakjuk bele a kolbászt, tegyünk mellé két ág rozmaringot, és öntsük fel borral, úgy, hogy félig ellepje.

180°C-on (közepes fokozaton), körülbelül 30 percig sütjük a kolbász egyik oldalát, majd megfordítjuk, és tovább sütjük 30 percig a másik oldalán is.

Az áfonyát a mézzel, körülbelül 4-5 perc alatt összemelegítjük a tűzön addig, amíg a szemek már könnyen szétmennek, és levet engednek. A mustármagokat 1 dl vízben 4 ek. borecettel és 2 ek. olívaolajjal 15 percet állni hagyjuk. Botmixer segítségével összepürésítjük a magokat, ekkor hozzáadjuk az áfonyát. Gyönyörű lila színű mustárt kapunk még egy kis turmixolás után! Ha valakinek túl csípős a friss mustár, akkor érdemes a tűzön kicsit átmelegíteni, így veszít az erejéből.

A borból kiemelt kolbász mellé kínáljuk a szokatlan lila színű mártogatóst. Nagyon egyedi ízvilágú, és ízletes lesz a végeredmény

(Forrás: mindmegette.hu; vadaszideny.hu; kép: mindmegette.hu)