Hozzávalók 1 kg kolbászhoz:
- 70 dkg szarvashús
- 20 dkg disznóhús (comb v. lapocka)
- 10 dkg tokaszalonna
- 1 tk. só
- 1/2 tk. őrölt fekete bors
- 1/2 tk őrölt babérlevél
- 1/2 tk. őrölt rozmaring
- 2 szem borókabogyó finomra törve
- bél (kb. 3 m juhbél, de vastagságfüggő)
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1/4 tk. fahéj
- 5 dl vörösbor
- rozmaringág
Hozzávalók az áfonyás mustárhoz:
- 5 dkg mustármag
- 5 dkg áfonya
- 1 ek. méz
- 4 ek. borecet
- 1 dl víz
- 2 ek. olívaolaj
Ha túl csípős, akkor a kész mustárt melegítsük meg
Elkészítés
A szarvascombot, a disznócombot és a tokaszalonnát ledaráljuk. A ledarált húst egy nagy tálba tesszük, majd sóval, őrölt fekete borssal, őrölt babérlevéllel, őrölt rozmaringgal, őrölt fahéjjal, 2 szem finomra tört borókabogyóval, 3 gerezd zúzott fokhagymával megfűszerezzük. Alaposan összegyúrjuk a húst és jöhet a töltés.
Mielőtt a juhbelet felhúznánk a töltőcsőre, olajozzuk meg egy kicsit, hogy jobban csússzon. Amikor a bél felkerült a töltőcsőre, akkor nyomjunk ki egy kis kolbászhúst, így könnyebben megy majd a töltés.
Amikor betöltöttük az összes kolbászt, vegyünk elő egy magas falú sütőedényt. Rakjuk bele a kolbászt, tegyünk mellé két ág rozmaringot, és öntsük fel borral, úgy, hogy félig ellepje.
180°C-on (közepes fokozaton), körülbelül 30 percig sütjük a kolbász egyik oldalát, majd megfordítjuk, és tovább sütjük 30 percig a másik oldalán is.
Az áfonyát a mézzel, körülbelül 4-5 perc alatt összemelegítjük a tűzön addig, amíg a szemek már könnyen szétmennek, és levet engednek. A mustármagokat 1 dl vízben 4 ek. borecettel és 2 ek. olívaolajjal 15 percet állni hagyjuk. Botmixer segítségével összepürésítjük a magokat, ekkor hozzáadjuk az áfonyát. Gyönyörű lila színű mustárt kapunk még egy kis turmixolás után! Ha valakinek túl csípős a friss mustár, akkor érdemes a tűzön kicsit átmelegíteni, így veszít az erejéből.
A borból kiemelt kolbász mellé kínáljuk a szokatlan lila színű mártogatóst. Nagyon egyedi ízvilágú, és ízletes lesz a végeredmény