Hozzávalók / 2 adag
pác
- 5 dl száraz vörösbor
- 2 dl napraforgó olaj
- 1 kk kakukkfű
- 3 db babérlevél
- 10 szem bors
- 1 késhegynyi tárkony
- 2 dl víz
szarvasgerinc
- 1 kg szarvashús
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 közepes db vöröshagyma
- 2 kávéskanál só
- bors ízlés szerint
- 1 dl napraforgó olaj
áfonyamártás
- 30 dkg vörösáfonya
- 1 dl vörösbor
- 3 db szegfűszeg
- 1 késhegynyi fahéj
- 1 narancsból nyert narancshéj
- 3 csepp narancslé
- 1 teáskanál cukor
sütőtökfánk
- 1 kg sütőtök
- 1 közepes db burgonya
- 1 db tojás
- 1 kávéskanál só
- bors ízlés szerint
- 20 dkg sajt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes db vöröshagyma
- 10 dkg zsemlemorzsa
Sütőzsiradék
- sütőtökfánkhoz: 5 dl napraforgó olaj
Elkészítés:
Fogunk egy kis lábost, amibe vizet töltünk, ezt felforraljuk, a páclénél leírt fűszereket beletesszük , és fél órán át hagyjuk lassan főni.
Amikor kihűlt a páclevünk, fogunk egy kanalat, és belekeverjük lassan az olajat, a vörösbort, ha ez kész, a húsra öntjük a hideg levet, 2-3 napig ebben a lében érleljük a húsunkat.
Szarvasgerinc
Lecsepegtetjük a pácléből kivett szarvasgerincet, veszünk egy nagyobb serpenyőt, amibe olajat teszünk ,feltesszük a gázra, mikor elég meleg, belerakjuk a húsunkat, és többször megforgatva átsütjük, kérget kapjon a hús, az a lényeg, ha ez kész, 180 fokra kapcsoljuk be a sütőt.
Amíg a sütő bemelegszik, keresünk egy tepsit, amibe öntsük bele a serpenyőben megmaradt zsiradékot, a húst sózzuk, borsozzuk meg.
A hagymát, fokhagymát pucoljuk meg, szeljük fel, ha ez kész, a húst tegyük a tepsibe, öntsünk rá egy kicsit a pácléből. Pakoljuk mellé a hagymát és a fokhagymát, takarjuk le egy fóliával, és tegyük a sütőbe, amíg meg nem puhul.
Ha jó puha a húsunk, vegyük le a fóliát, és egy kicsit hagyjuk úgy a sütőben, hogy megpiruljon. Ha ez kész, egy picit pihen, majd jó éles késsel szeleteket vágunk belőle, így kerül majd a tányérra.
Áfonyamártás
Egy kisebb lábost keresünk, amibe az áfonyát tesszük, és 1 dl borral felöntjük, hozzátesszük a szegfűszeget, a fahéjat, cukrot, amikor felforrt, hozzáteszünk egy csöpp narancslevet és a narancshéjat. Takarékra tesszük a lángot, és nagyon lassú tűzön besűrítjük a mártásunkat.
Egy turmixgépbe tesszük, hogy jó állaga legyen, kellő sűrűségre beállítjuk, a tányérra kis pöttyöket teszünk belőle.
Sütőtökfánk
A tököt, burgonyát, a hagymát és a fokhagymát lereszeljük. Fogunk egy tálat, beletesszük, megsózzuk, megborsozzuk, majd kb. 5 percig állni hagyjuk, ezalatt levet fog ereszteni nekünk a sótól, ezért jól kinyomkodjuk.
Ha ez kész, adjunk hozzá még egy tojást, a lereszelt sajtunkat, annyi zsemlemorzsát, hogy szép kis golyókat tudjunk formálni,ha ez kész, bő olajban süssük ki.