Jump to content

Szarvasgerinc áfonyamártással sütőtökfánkkal

2016. 10. 24. 10:54

Mivel a sütőtöknek javában tart a szezonja, egy olyan ételt ajánlunk, amelyhez köretként sütőtökfánk dukál. Jó étvágyat kívánunk!

Hozzávalók / 2 adag

pác

  • 5 dl száraz vörösbor
  • 2 dl napraforgó olaj
  • 1 kk kakukkfű
  • 3 db babérlevél
  • 10 szem bors
  • 1 késhegynyi tárkony
  • 2 dl víz

szarvasgerinc

  • 1 kg szarvashús
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes db vöröshagyma
  • 2 kávéskanál só
  • bors ízlés szerint
  • 1 dl napraforgó olaj

áfonyamártás

  • 30 dkg vörösáfonya
  • 1 dl vörösbor
  • 3 db szegfűszeg
  • 1 késhegynyi fahéj
  • 1 narancsból nyert narancshéj
  • 3 csepp narancslé
  • 1 teáskanál cukor

sütőtökfánk

  • 1 kg sütőtök
  • 1 közepes db burgonya
  • 1 db tojás
  • 1 kávéskanál só
  • bors ízlés szerint
  • 20 dkg sajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 10 dkg zsemlemorzsa

Sütőzsiradék

  • sütőtökfánkhoz: 5 dl napraforgó olaj

Elkészítés:

Fogunk egy kis lábost, amibe vizet töltünk, ezt felforraljuk, a páclénél leírt fűszereket beletesszük , és fél órán át hagyjuk lassan főni.
Amikor kihűlt a páclevünk, fogunk egy kanalat, és belekeverjük lassan az olajat, a vörösbort, ha ez kész, a húsra öntjük a hideg levet, 2-3 napig ebben a lében érleljük a húsunkat.

Szarvasgerinc

Lecsepegtetjük a pácléből kivett szarvasgerincet, veszünk egy nagyobb serpenyőt, amibe olajat teszünk ,feltesszük a gázra, mikor elég meleg, belerakjuk a húsunkat, és többször megforgatva átsütjük, kérget kapjon a hús, az a lényeg, ha ez kész, 180 fokra kapcsoljuk be a sütőt.

Amíg a sütő bemelegszik, keresünk egy tepsit, amibe öntsük bele a serpenyőben megmaradt zsiradékot, a húst sózzuk, borsozzuk meg.

A hagymát, fokhagymát pucoljuk meg, szeljük fel, ha ez kész, a húst tegyük a tepsibe, öntsünk rá egy kicsit a pácléből. Pakoljuk mellé a hagymát és a fokhagymát, takarjuk le egy fóliával, és tegyük a sütőbe, amíg meg nem puhul.

Ha jó puha a húsunk, vegyük le a fóliát, és egy kicsit hagyjuk úgy a sütőben, hogy megpiruljon. Ha ez kész, egy picit pihen, majd jó éles késsel szeleteket vágunk belőle, így kerül majd a tányérra.

Áfonyamártás

Egy kisebb lábost keresünk, amibe az áfonyát tesszük, és 1 dl borral felöntjük, hozzátesszük a szegfűszeget, a fahéjat, cukrot, amikor felforrt, hozzáteszünk egy csöpp narancslevet és a narancshéjat. Takarékra tesszük a lángot, és nagyon lassú tűzön besűrítjük a mártásunkat.

Egy turmixgépbe tesszük, hogy jó állaga legyen, kellő sűrűségre beállítjuk, a tányérra kis pöttyöket teszünk belőle.

Sütőtökfánk

A tököt, burgonyát, a hagymát és a fokhagymát lereszeljük. Fogunk egy tálat, beletesszük, megsózzuk, megborsozzuk, majd kb. 5 percig állni hagyjuk, ezalatt levet fog ereszteni nekünk a sótól, ezért jól kinyomkodjuk.

Ha ez kész, adjunk hozzá még egy tojást, a lereszelt sajtunkat, annyi zsemlemorzsát, hogy szép kis golyókat tudjunk formálni,ha ez kész, bő olajban süssük ki.

(Forrás: kép forrása: nosalty.hu)