Hozzávalók:
- 1 fácán
- 5 db közepes sárgarépa
- 3 db petrezselyem gyökér
- 1 szárzeller
- 2 közepes burgonya
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 cs petrezselyem zöldje
- 3 szár zeller levél
- 1/2 közepes fej zellergumó
- só, egész bors
- levesbetét a tálaláshoz
A fácánt mossuk meg, a zöldségeket tisztítsuk meg és vágjuk hosszában ketté.
A húst tegyük bele egészben egy nagy fazékba és öntsünk rá hideg vizet, hogy 2 ujjnyival ellepje. Tegyük bele a vöröshagymát és fokhagymát is. Forraljuk fel és szűrjük le a habot a tetejéről. Innentől kezdve már nem szabad forralni, gyöngyözve kell főzni. A főzéshez kell kb. 3 óra.
2 óra múlva adjuk hozzá a zöldségeket a krumpli kivételével és főzzük puhára a levesben. Fűszerezzük sóval, egész borssal.
Fél órával a vége előtt a burgonyát is helyezzük a fazékba. Folyamatosan kóstolgassuk és ízesítsünk utána. A végén adjuk hozzá a zeller zöldet és petrezselyemzöldet apróra vágva.
Ha a levesben minden megpuhult vegyük ki a fácánt és szedjük le a húst a csontról.
A zöldségeket is vegyük ki, és szűrjük át a levest egy levesestálba. Főzzünk ki levesbetétet és azzal tálaljuk. A betétet ne a levesben főzzük meg.