Jump to content

Aranysárga fácánleves gazdagon

2016. 09. 23. 20:16

Hűvös őszi napokon nincs is kellemesebb, mint egy tál gőzölgő levessel felmelegíteni magunkat. Főleg, ha ez a leves fácánból készül. Ehhez ajánlunk egy receptet.

Hozzávalók:

  • 1 fácán
  • 5 db közepes sárgarépa
  • 3 db petrezselyem gyökér
  • 1 szárzeller
  • 2 közepes burgonya
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 cs petrezselyem zöldje
  • 3 szár zeller levél
  • 1/2 közepes fej zellergumó
  • só, egész bors
  • levesbetét a tálaláshoz

A fácánt mossuk meg, a zöldségeket tisztítsuk meg és vágjuk hosszában ketté.

A húst tegyük bele egészben egy nagy fazékba és öntsünk rá  hideg vizet, hogy 2 ujjnyival ellepje. Tegyük bele a vöröshagymát és fokhagymát is. Forraljuk fel és szűrjük le a habot a tetejéről. Innentől kezdve már nem szabad forralni, gyöngyözve kell főzni. A főzéshez kell kb. 3 óra.

2 óra múlva adjuk hozzá a zöldségeket a krumpli kivételével és főzzük puhára a levesben. Fűszerezzük sóval, egész borssal.
Fél órával a vége előtt a burgonyát is helyezzük a fazékba. Folyamatosan kóstolgassuk és ízesítsünk utána. A végén adjuk hozzá a zeller zöldet és petrezselyemzöldet apróra vágva.

Ha a levesben minden megpuhult vegyük ki a fácánt és szedjük le a húst a csontról.

A zöldségeket is vegyük ki, és szűrjük át a levest egy levesestálba.  Főzzünk ki levesbetétet és azzal tálaljuk. A betétet ne a levesben főzzük meg.

(Forrás: vadaszideny.hu / Kép forrása: google)