Jump to content

Vaddisznó saslik grillen

2016. 09. 14. 21:57

A jóidő az előrejelzés szerint még kitart egy pár napig, érdemes kihasználni a szabadtéri sütés-főzés lehetőségét. Ehhez ajánlunk egy receptet.

Hozzávalók:

  • vaddisznó tarja/comb/lapocka,
  • só, őrölt bors,
  • babérlevél, egész fűszerkömény,
  • fokhagyma,
  • vöröshagyma,
  • ecet,
  • füstölt házi szalonna

Vaddisznó elkészítése: Fiatal vaddisznóhúsból készítem, tarja, comb, lapocka jó hozzá. A húst 4-5 cm méretű kockákra vágom.

Elkészítem a páclét, ez körülbelül 2 kg húshoz elég is és egy olyan edénybe rakom, amibe tudom pácolni is a húst, tehát zárható is legyen.

Mennyiségek: 1 dl ételecet (10%), egy csapott evőkanál só, csapott evőkanál őrölt bors, 5-6 babérlevél, egy csapott evőkanál egész kömény, 1 fej fokhagyma (gerezdek negyedelve), 3 fej vöröshagyma (vastagra szeletelve) és éppen annyi víz, hogy a húst ellepje.

Ebben a páclében aztán minimum 2 napig érlelem a húst, természetesen hűtőben. Ha több húst pácolunk egyszerre, akár egy hétig is eláll. Naponta legalább egyszer átmozgatom. Már 8-10 óra múlva lehet látni, hogy jó-e a pác, mert ha egyformán fehéredik a hús, akkor jó, amennyiben több hús is „vörös” marad, úgy még egy kevéske ecet mehet bele. Vigyázz, mert a túl sok ecet sem jó, mert kiérződik majd a megsült húson.

Felfűzés: legjobb a jó minőségű saválló grill nyárs, de megteszi a fa nyárs is, ezt a felfűzés előtt áztasd be és ügyelj felfűzésnél a szálirányra, hogy ne legyen tele szálkával majd a megsült hús. Füstölt házi szalonnát, - nem bolti főtt-füstölt, nitrites, nyers és nyákás valamit - hanem tényleg házi füstölt szalonnát rakok a húskockák közé.

Kezdjük a nyárson hagymával, majd egy darab hús és egy darabka szalonna és így folytassuk, amíg meg nem telik a nyárs, majd hagymával zárjuk le.

Tiszta és átkent grillrácsra rakom a nyársakat, elég a közepes hő is. Sütőtől, hőmérséklettől, hús állagától függően 15-20 perc alatt megsül a hús.

Ezt az eredeti saslik receptet elkészítheted a vaddisznó tarjából, combjából, lapockájából is. És finom lesz, ha házi disznóból, birkából, vagy szarvashúsból készíted el.

Zoli szakács

(Forrás: vadaszideny.hu / Kép forrása: google.hu)