Jump to content

Vadnyúl zöldségekkel

2016. 07. 30. 10:39

Ajánlunk egy vadnyúlból készült receptet, amely könnyű nyári ebéd vagy vacsora lehet a családnak, barátoknak. Elkészítése kicsit időigényes, kb. 180 perc.

Hozzávalók 4 személyre:
leves
2 vadnyúlcomb, 1 vadnyúlgerinc, 1 kis fej hagyma, 100 g zsenge zeller, 150 g zsenge petrezselyemgyökér, 150 g sárgarépa, 80 g hüvelyes borsó, 60 g kelkáposzta, 1 dl vörösbor, 8 szem fekete bors, 1 gerezd fokhagyma, egy kis darab gyömbér, só
tészta
1 tojás, 100 g liszt, víz, só, olaj, 30 g vaj,
sült nyúl
1 teáskanál finomra vágott kakukkfű, só, durvára darált bors, a sütéshez kevés olaj
Elkészítése: A nyúlgerincet megmossuk, kicsontozzuk, a hártyáit is eltávolítjuk. A húst négy részre daraboljuk, meghintjük a kakukkfűvel, a darált borssal, és letakarva hűtőbe tesszük. A visszamaradt csontot és a nyúlcombokat vízben feltesszük főni, amikor forr, pár percig főzzük, majd levesszük. A levet kiöntjük, a húst meg a csontot leöblítjük. Ismét feltesszük főni, de nagyon kíméletesen, és csak annyi vízben, hogy egy jó ujjnyira ellepje. Ahogy fő, mindig leszedjük a habját. Amikor már nincs habja, nagyon óvatosan sózzuk, beletesszük a borsot, gyömbért, hagymát, fokhagymát. Nagyon gyönge tűzön főzzük, ha elfő a leve, csak annyit töltünk rá, hogy éppen ellepje.
A bort feltesszük forrni, amikor a negyedére sűrűsödött, félretesszük. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és félretesszük. Ameddig a hús fő, a lisztből 1 tojással, sóval és 3-4 evőkanál vízzel tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, s amikor kellően sima, cipónak formáljuk, olajos kézzel átkenjük, és letakarva pihentetjük 20 percig.
Amikor a hús megpuhult, kivesszük, lefejtjük a csontról. Kivesszük a levesből a hagymát és fokhagymát is. A lefejtett húst pürésítjük a hagymával, fokhagymával, sóval, majd belekeverjük a vajat.
A tésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk, 6-8 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki (vághatjuk négyzetre is, akkor nincs veszteség). A kiszúrt tészta felére tölteléket halmozunk, ráhajtjuk a másik felét. Jól összenyomkodjuk, ha nem tapadna össze, a széleket kenjük meg tojással. A megtöltött tésztát lisztezett tálcán félretesszük.
A levesbe, ami most 7 dl, beletesszük a kisebbre darabolt zöldségeket és a beforralt bort. A zöldségeket csak addig főzzük, hogy éppen megpuhuljanak. A borsót sós vízben három percig főzzük, majd leszűrjük. Sós, forró vízben kifőzzük a töltött tésztát is, kiszedjük, leöblítjük.
A hűtőből kivesszük a húst, sózzuk, és forró olajon, két perc alatt rózsaszínre sütjük. Tányérokban elosztjuk a zöldségeket, a töltött tésztát, a főtt borsót, és egy kevés átszűrt levet locsolunk rá. A tetejére tesszük a szeletelt sült gerincet, a maradék levest (ami úgy 0,5-1 dl lehet) külön adagonként szolgáljuk fel.

Forrás, kép forrása: konyhamuveszet.hu