Jump to content

Vaddisznó karaj lecsósan

2016. 07. 22. 09:43

Elkezdődött a lecsó-szezon, mit mást is ajánlhatnánk a hétvégi menü fő fogásának, mint egy magyarosan elkészített lecsót sült vaddisznókarajjal. Fenséges lakoma.

Hozzávalók: Vaddisznó karaj, füstölt házi szalonna, só, bors, konzerv lecsó, vagy friss lecsó.

Vaddisznó elkészítése: A vaddisznó karajt ujjnyi szeletekre vágom, sózom, borsozom és legalább 1-2 órát állni hagyom sütés előtt. Füstölt házi szalonnát, - nem bolti főtt-füstölt, nitrites, nyers, nyákás valamit - hanem tényleg házi füstölt legyen az a szalonna, mert nagy szerepe van ennél az ételnél a szalonna sós és füstölt ízének.. Szalonnát kisebb kockákra vágom és kipirítom, meg nem égetem. Lehetőleg olyan edényben pirítsuk ki, amiben aztán meg is tudjuk sütni a húst és össze is tudjuk állítani az ételt, akár egy nagyobb nyeles serpenyő. Kisült a szalonna zsírja, kiszedem a „töpörtyűket” félre rakom, ez később megy vissza az ételbe, addig lehet belőle csipegetni. Ezen a szalonna zsiradékon sütöm aztán meg a vaddisznó karaj szeleteket. Amennyiben nem volt öreg a vaddisznó, úgy oldalanként 3-5 perc alatt megsül a hús, nem kell szétsütni, ez egy hirtelen sült hús, legyen omlós és szaftos. A kisült húsokat félrerakom. A visszamaradt hússzaftos zsiradékra rakom oda a lecsót, ha friss lecsóval készül, ha pedig konzerv a lecsó – mert az is jó, ha rendes lecsó – akkor azt adom hozzá, majd visszapakolom bele a karaj szeleteket, illetve a szalonnát is. Majd 10-20 perc alatt készre főzöm.

Köretnek rizs, nokedli, tarhonya is illik hozzá. Lecsó szezon jön, nyár ízével a legjobb ez az étel!

Forrás, kép forrása: magyarvadasz.hu