Jump to content

Nagyvad-borok

2016. 05. 18. 14:30

Milyen bort válasszunk, amikor nagyvadak kerülnek terítékre? Milyen bor illik a vaddisznó, a szarvas, az őz vacsorához?

Talán sokunk számára köztudott, hogy a nagyvadak mellé a vörös borok illenek. És valóban. A pinot noir ez esetben jól működött, de az igazi élményeket a valóban nagy testű, cabernet-re alapozott bordeaux-i típusú cuvée-k szerezték. Villányi és szekszárdi borok otthonosan mozogtak a fogások mellett.

Érdemes kiemelnünk, hogy a vaddisznócsülök legjobb barátja a 2007-es Heimann Cervaes lett. Ennek alapja a kékfrankos, melyet cabernet franc és merlot egészít ki egy kis kadarkával fűszerezve. Talán épp a bor fűszeressége volt a híd. Meg az eleganciája, kiegyensúlyozott, nem nyomasztó, hanem elegáns testessége.

A vargányás szarvaspörkölt élete párját a szintén szekszárdi Takler pincészet 2006-os Reserve Kékfrankosában találtuk meg. Kifinomult találkozásnak bizonyult.

Az őzet nagyon meghatározta a mellé kínált fanyar meggyszósz, nem volt könnyű dolgunk. Mellette csak a legnagyobb testű és extrakt édességű vörösök jutottak szóhoz.

A 2006-os Takler Primarius például. Ugyanakkor a 2006-os Sauska Syrah is megbirkózott vele. Külföldi borok közül különösen jól működtek a chilei Montes pincészet vörösborai: a cabernet sauvignon és a merlot.

Kísérletezzünk bátran, nincsenek kötött szabályok, a gasztronómia kalandozás az ízek világában!

Forrás: Deluxe Magazin; Kép forrása: freeImages.com