Jump to content

Milyen bor illik a nyúlhoz, kacsához, szalonkához?

2016. 05. 17. 14:12

A mezei nyúl tűzdelt mezei nyúlpecsenye és vadas nyúlcomb formájában került az asztalunkra. A vörösbor a nyúl esetben nem tűnt túl jó választásnak.

A vörösborral szemben három nagy chardonnay ajánlott: Sauska (zöld címkés) Chardonnay 2007, Légli Landord 2006 és Jásdi Nagykúti Chardonnay 2007.

Krémes test, elegancia, egzotikus gyümölcsös ízek az érettség finom fűszeres jegyeivel. Ez lehetne a három bor közös nevezője. Fontos, hogy a savak mellett mindegyikben hatalmas, "édes" extrakt és magas alkohol találkozik a nyúllal. Számunka a chardonnay ebben a keresztmetszetben igazi "nyúlbor". Nagy élmény volt.

Ami igazán megdöbbentett bennünket, hogy ezek a borok akkor is működtek, amikor nyúlpaprikás került terítékre, igaz, hogy amellett már a vörösborok is szóhoz jutottak. Egyik legharmonikusabb párjának a pinot noir bizonyult.

Tehát nem a nagy testű cabernet-ké volt a pálya, hanem a kifinomult, elegáns burgundié. Különösen a 2007-es soproni Luka Pinot Noir emelkedett ki a párosítások versenyéből. Úgy látszik, ha nyúl, akkor Burgundia.

Kacsa- és szalonkaborok

A vadkacsa és a szalonka is kétéltűként működött. Sőt, hároméltűként. Egyrészt a fent említett telt, hordóban érlelt, vajas-krémes fehérborok szinte mindegyike táncba vitte a két madarat. A pinot és nem meglepő módon a kadarka is szárnyra kapott. Különösen a villányi Sauska pincészet 2007-es Kadarkája bizonyította be, hogy a vadkacsa mellett csúcsot dönthet.

Ám ezzel még nem volt vége a kísérletezésnek. Rendhagyó módon a narancsos és párolt gyümölcsökkel (őszibarack, körte, mangó, ananász) körített kacsamellhez a tokaji Oremus pincészet 2000-es öt puttonyos aszúját is összekóstoltuk. A hatás leírhatatlan. Ízrobbanás. Újra kell értékelni mindent. Olyan természetesen simultak egymáshoz az ízek, mintha öröktől fogva egymásnak lennének rendelve. Azt hiszem, sokunknak ez volt élete legnagyobb gasztrokulturális élménye.

Forrás: Deluxe Magazin; Fotó: freeImages.com