Jump to content

Milyen borokat igyunk a vadhúsok mellé? Fácánborok

2016. 05. 16. 14:02

Az ételek és borok párosításának világában külön fejezet illeti a vadhúsokat. A mezei és erdei állatok markáns, "vad" ízei izgalmas kulináris kalandozások terepét jelenthetik. Milyen borokat igyunk hozzájuk? Sorozatunkból kiderül.

Általános igazságként elkönyvelhetjük, hogy egyszerűbb felépítésű ételhez egyszerűbb struktúrájú, bonyolultabb fogáshoz összetett, testes, árnyalatokban gazdag bort érdemes választani. Ez a vadakra is igaz, noha a legtöbb erdei állat húsa markáns ízei mellett meglehetősen tömör is, könnyű, áttetsző struktúrával csak akkor találkozhatunk, ha valami furfangos konyhatechnológiával készítették el az ételt.

Fácánborok

A fácán az erdők csirkéje. Markáns, száraz húsához nélkülözhetetlen például a szalonna és a sok-sok fűszer, melyek közül kiemelkedik a majoranna vagy a rozmaring.

A fűszerek tehát tovább árnyalják az ízképet, amelyhez megfelelő bort kell találnunk. A fácánhoz nem egyszer párolt gyümölcsök kerülnek, például birs, körte vagy alma. Nagyon gyakori körete lehet a káposzta is.

Kijelenteni, hogy a fácánhoz milyen bor illik, szinte lehetetlen. Alapvető tapasztalatunk azonban, hogy bármilyen ízkörbe is kerüljön az erdei szárnyas, igazából a nagy, olajos, testes fehérborokban találja meg a párját. Olyan fehérborokat keressünk, melyekben erőteljes a mineralitás, vagyis az ásványiság. Nagy, krémes a teste, sok-sok fűszer található az illatában.

Lehet az például száraz furmint. Szepsy 2006-os birtokbora virágos, intenzív illatával, nagy testével és ásványokban gazdag ízével valódi testőre a fácánnak, akármilyen körítéssel is készült. Általában a tokaji száraz furmintok jól passzolnak az erdei madárhoz.

Ennek szellemében a somlói, bazalt erejű borok is rátermett kísérők. Különösen a Györgykovács Furmint és Hárslevelű bizonyult igazán harmonikusnak.

Az ásványokban kevésbé gazdag területekről, például a Dél-Balatonról Légli Olaszrizlingje, no meg a csörnyeföldi Bussay László Rajnai Rizlingje tűnt fácánbarátnak.

Forrás: Deluxe Magazin; Kép forrása: freeImages.com