Jump to content

Stratégiai cél a magyar kutyafajták megőrzése

2017. 09. 24. 16:42


Kárpát-medence Európa egyik legrégebbi mezőgazdasági kultúráját őrzi, éppen ezért fontos ezen örökség genetikai megőrzése – mondta V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár az 78. OMÉK alkalmával megrendezett „Kiemelt genetikai erőforrások védelme” című konferencián.

Az államtitkár beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmezési növények esetében a fajok 75 százalékát vesztettük el az elmúlt száz évben, és a maradék 25 százalék is veszélyeztetett. A haszonállatfajtáknál szintén hasonló tendencia figyelhető meg. Éppen ezért már a 2012-ben elkészített Vidékstratégia rögzítette, hogy a növényi és az állati genetikai sokszínűség megőrzése és a génállományok fenntartása nemzetstratégiai jelentőségű – szögezte le.

Az őshonos állataink közkincsnek tekinthetőek és a nemzeti identitásunk részei – vélte az államtitkár, majd hozzátette: az elmúlt húsz évben a törzskönyvezett magyar kutyafajták kölykeinek egyedszáma az egy hatodára csökkent, és néhány faj a veszélyetetett kategóriába került.

Az államtitkár elmondta: A kiemelt genetikai erőforrások védelméről szóló stratégia fontos része a kilenc magyar ebfajta Kárpát-medencében elérhető genetikai tartalékéinak megőrzése, illetve tenyésztésüknek megújítása. Ezen elképzelések megvalósításának egyik első lépése volt az állami hatósági tenyésztésfelügyelet megerősítése.

További cél a fajták egykori hasznosításának megfelelő pásztor-, terelő- és vadászkutya tulajdonságok megőrzése, fejlesztése és a hosszú távú, funkcionális tenyésztése. Ezt a folyamatot a tenyésztő szervezetekkel közösen a nemzeti park igazgatóságok, egyes állami erdőgazdaságok részvételével a Haszonállat-génmegőrzési Központ szakmai koordinálásával képzeljük el. Végül hozzátette: a magyar kutyafajták hungarikummá válása is hozzájárul a fajták újbóli megismertetéséhez, népszerűsítéséhez.

(Forrás: FM Sajtóiroda)