Jump to content

Hatékony az engedélykiadás

2017. 06. 27. 15:02

Az OMVK 2017 márciusa óta adja ki a külföldi vadászok engedélyeit. A 2017. június 8-án a Medve utcai központban megtartott értekezleten az eddigi tapasztalatokat összesítették az érintettek.

A vadászati engedélyek kiadásáról Pechtol János főtitkár elmondta: az ehhez szükséges program időben elkészült, a rendszer elindult, az ügyintézés minden megyében zökkenőmentesen megy. Mostanra minden olyan körülményt, amelyek korábban kisebb technikai nehézségekhez vezettek, sikerült kiküszöbölni.

Bíró Gabriella, az OMVK főmunkatársa, összefoglalta az engedélykiadáshoz kapcsolódó feladatokat, megköszönte az OMVK megyei Területi Szervezeteinél dolgozó adminisztrátorok munkáját, kiemelve: az új feladatot lendületesen, szervezetten sikerült átvennie a vadászkamarának. Az elmúlt hónapokban kiadott dokumentumokról már egy igen részletes statisztika is rendelkezésre áll, amelyet Kőhegyi János, a rendszer fejlesztője ismertetett.

A március 1-jétől május 31-éig tartó időszak adatairól szólva egyebek mellett arról tájékoztatott, hogy országosan 4843 vadászati engedélyt adtak ki: a legtöbbet – több mint 600-at – Vas megyében, a második helyen Zala áll, a harmadikon Győr-Moson-Sopron. Az egy hónapra szóló engedélyek az összes 84%-át adják ki, a második helyen 13%-kal az éves engedélyek állnak, a néhány hónapra szólók 1% körüli részaránnyal szerepelnek.

Ami az engedélyt kérő vadászok országonkénti megoszlását illeti, a legtöbben Ausztriából érkeztek (51%), a második helyen a szlovákok állnak (15%), a harmadikon a németek (11%), őket követik az olaszok (8%), az egyéb országokból érkezők pedig 2% alatt vannak. Az engedély iránti kérelmek 74%-át vadászatra jogosultak adták be, 26%-ot pedig vadászatszervezők. A fejlesztés egyik lehetőségeként felmerült, hogy az adatbevitelt a kérelmet benyújtók végezhessék el az Interneten keresztül. Ezeken kívül egyéb javaslatok is elhangzottak a megyei szervezetek titkárai részéről az engedélykiadás rendszerének finomítására.

(Forrás: vadaszideny.hu; omvk.hu; kép: pixabay.com)