Jump to content

50 éve halt meg a magyar vadászati kultúra kiemelkedő alakja

2017. 05. 13. 14:46


Sok vadász az ő könyvei miatt választotta ezt a tevékenységet hobbinak vagy hivatásnak, de utazók és a természetet kedvelők is előszeretettel olvassák könyveit. Széchenyi Zsigmond maga volt a hivatástudat, imádta és tisztelte a természetet. Grófnak született, de csodálatosan emlékezett meg naplóiban, könyveiben az egyszerű emberekről, vadászmesterekről, nevelőnőről, az afrikai szafarik fegyverhordozóiról, akik társai voltak életének.

Sárvár-felsővidéki gróf Széchenyi Zsigmond magyar vadász, utazó, író. A magyar vadászati kultúra kimagasló alakja. Afrika, India, Alaszka és Európa vadásza. Kiemelkedő vadásztrófeája egy világrekorder addax. Vadászkönyvtára Magyarország legjelentősebb vadászati szakkönyvgyűjteménye, mely jelenleg a Magyar Természettudományi Múzeumban tekinthető meg.

Vadászútjai

1915-1930 között Magyarországon a Bakonyban, a Vértesben és kőröshegyi birtokán főleg gímszarvasra vadászott és ezért utazott a Kárpátokba is. Erdélybe 1941-től járt rendszeresen, legtöbbször a marostordai Dédabisztrára, ahol a szarvason kívül medvére, őzbakra, vaddisznóra, Tirolban, ahova évről évre járt, zergére és fajdfélékre vadászott. Európai útjai során több országot is meglátogatott, Skóciában skót hófajdra, Olaszországban alpesi kőszáli kecskére stb.

Afrika

1927-ben került sorra első afrikai vadászútja amelyen Almásy László volt a társa és Szudán keleti felében az abesszin határ közelében levő Fung-tartományban jártak. Az erről szóló élménybeszámolója a Szarvasok nyomában című könyvének második részében olvasható.

1928 novemberében a kenyai Guaso Nyiro folyó mellett lévő Buff and Rhino Campban, a Massai Rezervátumban vadászott; leopárdra, oroszlánra, kafferbivalyra, afrikai elefántra, impalára, orrszarvúra. Erről az útjáról emlékezik meg első könyve a Csui!... . Itt ejtette el a legnagyobb elefántagyar párt, amit valaha magyar vadász elejtett - súlyúk 133 és 1/2 font, 134 és 1/2 font volt. Ezen útján a társa Károlyi István volt.

1929 márciusában már a Kitui vidéken járt az elefántok nyomában.

1932. november – 1933. március: Ismét visszatért Kenyába, ahol főleg elefántra, bongóra-antilopra és oroszlánra vadászott. Ennek és 1933 telén tett útjának állít emléket az Afrikai tábortüzek című könyve.

1933. november – 1934. március: Kenyában az Északi Guaso Nyiro környékén vadászott kafferbivalyra, a Khulal-hegynél nagykudura, karácsonykor elefántra, majd ismét bivalyra és oroszlánra. 1934 márciusa a Kitui őserdőben éri elefántot kutatva.

1935. január – március: A Szudánban elterülő Líbiai-sivatagban vesz részt egy Almásy László vezette expedícióban ahol Horthy Jenővel antilopra vadászott. Itt lőtte azóta is világrekordernek számító Addaxát. A sivatagi élményeket a Hengergő homok című könyve örökítette meg.

1938-ban Indiából hazatérőben Egyiptomban vadászott núbiai kőszáli kecskére (lásd. Két kecske c. könyvét)

Ázsia

1937. december – 1938. március: Indiai vadászélményeit Nahar című könyvében foglalta össze.
Észak-Amerika

1935 nyarán Alaszkában vadászott jávorszarvasra, Kodiak-medvére kanadai vadjuhra és cariboura.

Széchenyi Zsigmond életéről egy érdekes dokumentumfilm.

Folytatjuk.

(Forrás: vadaszideny.hu; wikipedia.hu; képek: google)