Jump to content

A magyar kutyafajták génmegőrzési stratégiája

2017. 05. 04. 19:56


A Földművelésügyi Minisztérium szakmai irányításával elkészült egy, a teljes génmegőrzési vertikumra kiterjedő génmegőrzési stratégia, mely dokumentum szakmai és társadalmi egyeztetése megkezdődött. A stratégia lényeges része a kilenc magyar kutyafajta (komondor, kuvasz, puli, pumi, mudi, a rövidszőrű és a drótszőrű magyar vizsla, magyar agár, erdélyi kopó) tenyésztési, illetve génmegőrzési feladatainak meghatározása.

Az elmúlt időszakban a magyar kutyafajták állami hatósági tenyésztőfelügyelete megerősödött, ugyanakkor szoros párbeszéd alakult ki a tenyésztőkkel és a tenyésztőszervezetekkel a Haszonállat-génmegőrzési Központ aktív közreműködésével.

A kilenc magyar kutyafajta tenyésztőszervezeti elismerési folyamata megkezdődött. Jelenleg a tenyésztési programok, illetve a tenyésztőszervezeti elismerések zajlanak, amelyek várhatóan a közeljövőben be is fejeződnek. Továbbá ezen folyamatokkal párhuzamosan a vonatkozó jogszabályok felülvizsgálatát is megkezdte a Földművelési Minisztérium. Ennek során egyértelmű törekvés, hogy olyan megoldás szülessen, melyben minden hazai fajtát tenyésztő tulajdonos és szervezet megtalálja a helyét annak érdekében, hogy e fajták teljes törzskönyvezési és tenyésztési feladatait Magyarországon láthassák el.

Mindezek érdekében a már megkezdett párbeszéd folytatódik, amelynek során minden területen együttműködésre törekszünk a kilenc magyar kutyafajta értékeinek fenntartásában részt venni kívánókkal.

(Forrás: FM sajtóiroda; kép: google)