Jump to content

A magyar vadászkutyák hungarikumok lettek

2017. 04. 04. 18:43

 A Hungarikum Bizottság márciusban a hungarikumok közé emelte a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat. Hogyan lehet felkerülni a listára?

Március 21-én a Hungarikum Bizottság a hungarikumok sorába emelte az Egri Bikavért, a Kodály-módszert, a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat, továbbá a tiszai halászlét.

Mindemellett a Magyar Értéktár újabb kilenc értékkel bővült. A döntésről Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyilatkozott Egerben, közvetlenül a bizottság ülése után.

A magyar pásztor- és vadászkutya fajták közé tartozik a rövidszőrű magyar vizsla, a drótszőrű magyar vizsla, a magyar agár, az erdélyi kopó, a komondor, a kuvasz, a mudi, a pumi és a puli.

Hogyan lehet valami hungarikum?

Előszőr is tisztázzuk, hogy mi is az a hungarikum. A "hungarikum" a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom, amely olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez, amely a magyarságra jellemző tulajdonság, egyediség, különlegesség és minőség.

Hungarikummá kizárólag olyan kiemelkedő nemzeti érték nyilvánítható, amely előzőleg már felvételt nyert a Magyar Értéktárba.

Nemzeti érték Magyar Értéktárba való felvételét pedig az kezdeményezheti, akinek javaslata a megyei értéktárba, külhoni nemzetrész értéktárba, vagy az ágazati értéktárba már bekerült.

Nemzeti érték a megyei, vagy külhoni nemzetrész értéktárba kizárólag akkor kerülhet be, ha a települési vagy tájegységi, illetve külhoni települési vagy tájegységi értéktárba korábban már felvételt nyert.

Ezt az alulról történő építkezést nevezzük a nemzeti értékpiramis rendszerének.

(Forrás: vadaszideny.hu; hungarikum.hu; kép: hungarikum.hu; google)