Jump to content

Sikeres volt az Élő Erdő konferencia

2017. 03. 27. 14:07


A szakmai rendezvényen jelenlévő több mint 200 résztvevő egyetértett: a Natura 2000 célok elérése közös felelősség, amelyet csak szoros együttműködésben lehet magasabb szintre emelni.

A Élet az erdőben projekt keretei között megrendezett nemzetközi konferencia fókuszában a Natura 2000 területeken folyó erdőgazdálkodással és erdőkezeléssel kapcsolatos szakmai tapasztalatok megvitatása, megosztása állt – írja közleményében a WWF Magyarország.

Az Élet az Erdőben projekt célja a magyarországi Natura 2000 erdők védelmének elősegítése az erdőtulajdonosok, az erdőgazdálkodók, az erdészeti igazgatási szervek, a lakosság és más érintett csoportok együttműködésének kialakításával, a szereplők közötti aktív kommunikáció erősítésével.

A külföldi és hazai előadók magas színvonalú, gondolatébresztő előadásai, a szekcióbeszélgetések és terepi programok valóban azzá tették a találkozót, aminek a szervezők szánták: érdemi fórumnak, melyen az egyes érdekcsoportok valódi párbeszédet folytathattak egymással az erdőgazdálkodást érintő kérdésekről” – idézte a közlemény Gálhidy Lászlót, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetőjét. Szavai szerint „jelentős előrelépés, hogy az olyan természetvédelmi kezeléssel kapcsolatos fogalmak, mint például a holtfa vagy a mikroélőhelyek egyre inkább a szakmai szóhasználat részévé válnak. Mindez megfelelő alapot teremt a természeti értékek eredményesebb megőrzéséhez és fejlesztéséhez” – tette hozzá.

A magyar, lengyel, szlovén, német, osztrák és uniós szintű előadók számos aspektusból vizsgálták a Natura 2000 erdők kezelését. A résztvevők gyakorlati példákon keresztül átfogó képet kaptak a természetvédelmi célkitűzések érvényesítésének módjáról, erdőgazdálkodásba való integrálásukról. Részletesen bemutatták a Natura 2000 értékek erdőgazdálkodás során való megőrzésének lehetőségeit, az elérhető természetvédelmi célú fejlesztéseket és támogatási rendszereket, valamint alkalom nyílt egyes jogszabályi kérdések megvitatására is.

(Forrás: greenfo.hu; wwf; kép: pixabay.com; greenfo.hu)