Jump to content

Vadgazdálkodás és a vadkár

2017. 02. 27. 12:21

A szekszárdi gazdafórum vadászok és földtulajdonosok részvételével zajlott le február 16-án. A találkozó fókuszában a vadászati törvénnyel kapcsolatos változások voltak.

Bleier Norbert, az FM tájegységi fővadásza ismertette a jelenlevőknek a vadgazdálkodás szempontjából fontos jogszabályi hátteret és a bekövetkezett változásokat. Fontos változás például, hogy a sportvadászoknak január 1-től kötelező a vadászkamarai tagság, vagy hogy a vadászati engedélyt március 1-től a vadászkamara állítja ki. Szintén március 1-től szigorodik a zárttéri vadtartás, a körzeti tervet felváltja a tájegységi vadgazdálkodási terv. Bleier Norbert kiemelte, hogy a vadászati törvény 78. § (1) leírja a vadászatra jogosult kötelességeit a károk megelőzése érdekében, a 79. § (1) pedig a föld használója tekintetében szabályozza a kötelességeket.

A fórum második előadója Király István, az OMVK Tolna megyei területi szervezetének titkára volt, aki a Tolna megyét érintő vadkár alakulását és a becslés gyakorlati megvalósulását ismertette. Probléma, hogy jelenleg nincs olyan országos szintű egységes vadkárfelmérési módszer, ami alapján a szakértők a vadállomány által okozott veszteséget számszerűsíteni tudnák, mindenki a saját módszere alapján ítéli meg ennek mértékét. Király István szükségesnek tartaná egy országos szintű egységesített mérési rendszer létrehozását. Egy könyvben megjelent egységes módszertanra hívta fel a figyelmet, amely iránymutatásul szolgálhat az egységnyi területen történő vadkárbecslés minél reálisabb megállapításához.

Somogyvári Vilmos, a NAK vidékfejlesztési szakértője a gazdák szemszögéből ismertette a vadkár és a védekezés lehetőségeit, az ezzel kapcsolatos általános elvárásokat és kötelezettségeket is, majd ismertette a legfontosabb változásokat:

- A vadászatra jogosult a jóváhagyott éves vadgazdálkodási tervben a gímszarvasra és a vaddisznóra előírt elejtési tervszámokat nem teljesíti, akkor a következő vadászati évben a bekövetkezett vadkár teljes egészében a vadászatra jogosultat terheli.
- A föld használója a vadkárok, valamint a vadban okozott károk megelőzése érdekében köteles a vadkár elhárításában, illetve csökkentésében a vadászatra jogosulttal egyeztetett, és a károk elhárítására vagy csökkentésére alkalmas módon közreműködni.
- A károsodás vagy a károkozás veszélye esetén a vadászatra jogosultat haladéktalanul értesíteni és tájékoztatni kell.
- A károkozás csökkentése érdekében a közvetlenül az erdősült terület mellett található mezőgazdasági táblán gondoskodni kell arról, hogy az erdősült terület szélétől legalább 5 méter szélességben olyan mezőgazdasági kultúrát termesszenek, amely magassága alapján lehetővé teszi az erdőből kiváltó vad észlelését és vadkárelhárító vadászatát.
- Ez a terület a zöldítésbe beleszámít. A szakszerű agrotechnológiával művelt, a vad általi károkozás ellen a tőle elvárható mértékben és módon védett területeket a kritikus időszakokban ellenőrizni kell, illetve fokozottan közreműködni kell a vadkár megelőzése és elhárítása érdekében.
- A föld használója a vadkárok, valamint a vadban okozott károk megelőzése érdekében köteles a mezőgazdasági tábla esetén hozzájárulni, hogy a vadászatra jogosult ideiglenesen, vadkárelhárító vadászatok célját szolgáló berendezéseket létesítsen, ha a létesítés és fenntartás költségeit a vadászatra jogosult fedezi.
- Apróvadas vadászterületen az e törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott táblák kaszálása során vadriasztó-láncot vagy egyéb, hanghatáson alapuló vadriasztó eszközt lehet használni. A föld használója jogosult a vadállomány túlszaporodása miatt a vadászati hatóságnál állományszabályozó vadászat elrendelését kezdeményezni. Ha a föld használója közreműködési kötelezettségének nem tesz eleget, a vadkárt a föld használójának a terhére kell figyelembe venni.
- Ha a föld használója vadkárigényét érvényesíteni kívánja, a bejelentési határidőn belül az észlelést követően – az egyes növénykultúrákra meghatározott bejelentési időszakban – azt a vadászatra jogosultnak írásban bejelenteni.
- Ha egyes vadfajok állománya a mezőgazdasági vagy erdőgazdálkodási tevékenység folytatását, az élőhelyen található termékeket, terményeket, a mesterséges vizek halállományát, a vadászterület biológiai életközösségét, valamint a védett természeti területet jelentősen veszélyezteti, kezdeményezhető az adott vadfaj állományának csökkentése. A vadászati hatóság a károsult kérelmére, illetőleg az erdészeti vagy természetvédelmi hatóság kezdeményezésére, vagy hivatalból kötelezi a vadászatra jogosultat az egyes vadfajok állományának meghatározott határidőn belüli csökkentésére vagy a szükséges védőintézkedések megtételére.
- A vadkár pénzügyi fedezete tekintetében vadászatra jogosult a vadkárért fizetendő kártérítés fedezete biztosítása érdekében elkülönített számlán pénzügyi fedezetet köteles létrehozni, melynek alapja a vadászatra jogosult előző évi vadkárért kifizetett kártérítés összege. Ezt a fedezetet a vadászati év november 1. napjáig biztosítania kell és az összeg befizetésének igazolását a vadászati hatóság részére a vadászati év november 15-ig köteles megküldeni.

(Forrás: vadaszideny.hu; nak.hu; Képek: google, pixabay.com)