Jump to content

Mától engedélyezett a vaddisznók kilövése Debrecenben

2017. 02. 15. 12:49

Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala lakossági jelzés nyomán, a város jegyzőjének kezdeményezésére engedélyt kapott a Debreceni Rendőrkapitányságtól a város belterületén ismételten megjelenő, kárt okozó vaddisznók lakott területen belül történő elejtésére közegészségügyi illetve közbiztonsági okból, a köz- és magántulajdon súlyos károsodástól való megóvása érdekében.

A kilövésre a 2017. február 15-től 2017. május 31-ig terjedő időszakban kerülhet sor a Kartács utca, a Móricz Zsigmond körút és a Pallagi út által körülhatárolt erdőterületeken. A kilövést a vonatkozó jogszabályok, valamint a biztonsági intézkedések betartása mellett, az emberi élet és az anyagi javak veszélyeztetése nélkül, a környezet és a természet kíméletével kell végrehajtani.

Az elejtést irányító személy Papp Zoltán megyei fővadász, akinél az adott területen vaddisznók észleléséről a 06-52-417-447- es telefonszámon, munkaidőben lehet bejelentést tenni.

Miért jön be a vaddisznó a városba?

A rendkívül alkalmazkodó képes vaddisznó sokféle élőhelyen, köztük a vadon élő állatok által alapvetően elkerült városokban is meg tud élni. Az új élőhelyek meghódításának és számos emlős vadfajt felülmúló szaporaságának köszönhetően a vaddisznó ellenáll az állománycsökkentési törekvéseknek.

A lakott területeknek több olyan vonzó, előnyös hatása ismert (kedvezőbb mikroklíma, különösen télen; száraz évszakban locsolt zöldfelületek, megfelelő búvóhelyek és nagy mennyiségű táplálék), amelyek a Magyarországon őshonos, kiemelkedő intelligenciával bíró állat betelepedését megkönnyítik.

A városokban való megjelenés jelensége idehaza új. A vaddisznók Európában egyre többfelé okoznak jelentős károkat, így például Barcelonában és Berlinben is. A spanyol nagyvárosban a megfigyelők már nem is az emberhez való alkalmazkodásról, hozzászokásról, hanem inkább közömbössé válásról írnak. A berlini tapasztalatok alapján pedig az állatok nemcsak magánkerteket, hanem futballpályákat és városi parkokat, azaz forgalmas közösségi tereket is feltúrnak.

A vaddisznókkal kapcsolatos, belterületi, lakossági bejelentések helyszíneit vizsgálva megállapítható, hogy azok nagyobb része a belterület határain belüli zöldterületekhez kapcsolódnak. Ezek általában erdőfoltok, vagy bozótos élőhelyek, melyek sok esetben a külterületi erdőkhöz zöldfolyosókkal kapcsolódnak, és amelyekben tilos a vadászat.

(Forrás: hajdupress.hu; vadaszideny.hu; kép: FreeDigitalPhotos.net; pixabay.com)