Jump to content

Új irányítási rendszer a magyar vadgazdálkodásban

2017. 02. 11. 15:32

Új irányítási rendszert, a tájegységi fővadászi intézményrendszert hozták létre az új vadászati törvény alapján annak érdekében, hogy a magyar vadgazdálkodás világszínvonalú legyen - mondta a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára egy szakmai tanácskozáson, a FeHoVa-n.

Bitay Márton a Vadgazdálkodás időszerű kérdései című konferencián emlékeztetett: a tavaly elfogadott új vadászati törvény alapján a jövőben a magyar vadgazdálkodási, vadászati tevékenység feletti szakmai felügyeletben a vadászati hatóság mellett a tájegységi fővadászok is részt vesznek. A tájegységi fővadászi intézményrendszer a szaktárca hivatali szerkezetébe tagozódott be.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

A tájegységi vadgazdálkodás teremti meg annak az alapját, hogy Magyarországon az egyes földrajzi tájak adottságainak megfelelő vadgazdálkodás folyjon, és a 2021-ben megtartandó budapesti vadászati világkiállításra érkező látogatóknak valóban világszínvonalú vadgazdálkodást lehessen bemutatni - mondta Bitay Márton, aki szerint  ehhez - ha szükséges - a fővadászoknak a konfrontációt is fel kell vállalniuk a most még kedvezőtlen gyakorlat jobbá tétele érdekében.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke aláhúzta: az új vadászati törvény hatályba lépése után a földtulajdonosok nagy része döntött a képviselet formájáról; megtörténtek az esetlegesen szükségesnek tartott határmódosítások is a vadászterületeken, emellett a vadászati jog gyakorlásának és hasznosításának feltételrendszeréről is határoztak. Mindez azért volt fontos, mert március 1-jén kezdődik az új 20 éves vadászati periódus, ami lehetővé teszi a hosszú távú vadgazdálkodás feltételeinek megteremtését.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

A NAK elnöke szerint a tájegységi vadgazdálkodás tovább javítja majd a magyar vadgazdálkodás színvonalát, ami várhatóan pozíciójavulást jelent majd a piacon  a "vendégvadászokért folytatott küzdelemben".

A NAK elnöke a további jogalkotási feladatokról szólva megjegyezte: várhatóan az erdőtörvény még az idén az Országgyűlés elé kerül.

Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke a vadgazdálkodás szempontjából fontosnak nevezte a Vadgazdálkodási Alap létrehozását. Ez többletforrást jelent majd, amit pályázati úton lehet elnyerni. A pénz odaítélésében a kamara országos és megyei szervezetei is részt vesznek, azt pedig, hogy milyen célra lehet a forrásokat fordítani, az Országos Magyar Vadászkamara elnöksége határozza meg minden évben a tervek szerint. A források felhasználását szigorúan ellenőrzik majd - közölte az elnök.

(Forrás: mti.hu; kép: MTI; google)