Jump to content

Fogamzásgátlóval és íjászokkal a vaddisznók ellen

2017. 01. 06. 14:19

Madrid környékén az utóbbi öt évben nagyon elszaporodtak a vaddisznók, becslések szerint a számuk 25 ezerről 40 ezerre nőtt. Természetes életterük nagyon szűkül, ezért egyre közelebb kerülnek a parkokhoz, golfpályákhoz, a zöldövezeti lakóházakhoz. A hatóságok íjászokkal próbálják ritkítani az állományt az állatvédők nagy aggodalmai közepedte.

A madridi hatóságok 55 önkéntes íjászt alkalmaznak, egyedi, alkalmi megbízás alapján. Az íjjal való kilövést a lakosság szemrehányásának elkerülése végett alkalmazták, ugyanis éjszakai vadászatról lévén szó, nem szeretnék a lakókat puskalövésekkel felriasztani. Az íj csendes és profi kézben nagyon hatékony fegyver.

Madridtól nem messze egy gyakorlópályát is létesítettek, ahol a leendő vadászok vaddisznófigurákra nyilaznak a kiképzés során. Emilio de la Cruz 45 éves üzletemberrel, aki inkább hobbiból, mint a vaddisznók kiiktatásáért járó fizetségért vállal időnként éjszakai vadászatot. A madridi hatóságok és a környező települések kérésére évente 150 bevetésen vesznek részt az íjászok. Az öt éve zajló akciók során 200 vaddisznót és hatvan vadkecskét terítettek le. Ezek a kőszáli kecskék a Madrid környéki hegyekben okoznak kellemetlen pillanatokat a túrázóknak és a sziklamászóknak.

A vaddisznók viszont olykor nagyon veszélyesek. Közúti baleseteket okoznak és az is előfordul, hogy a kicsinyeit féltő koca az emberre támad. A madridi régióban eddig 146 vaddisznó okozta balestet regisztráltak hivatalosan, szerencsére egyik sem volt halálos, igaz súlyos sérültek voltak. A zoológusok szerint a vaddisznó nagyon könnyen alkalmazkodik a változó körülményekhez, a hulladéktárolóknál, a szeméttelepeken bőséges élelmet talál. Elszaporodásukat az is elősegítette, hogy a spanyol főváros környékén gyakorlatilag kipusztult a farkas, a vaddisznó legfőbb természetes ellenfele. Egy osztrák szakember szerint nemcsak az állatok kitűnő alkalmazkodóképessége, hanem a klímaváltozás is fontos szerepet játszik abban, hogy a nyolcvanas évektől folyamatosan növekszik a vaddisznók száma Európában

Az állatvédők aggódnak, hogy az íjjal törénő kilövés nagy szenvedést, lassú halált okoz az állatnak. Az íjászok viszont állítják, hogy már nagyon pontos célzásra képesek és gyorsan végeznek az emberi településekre betévedő vaddisznókkal. Persze vannak más módszerek is. Katalónia egyes vidékein, ahol szintén elszaporodott ez a faj, a vaddisznóknak kitett csali élelembe fogamzásgátló szereket kevernek, remélve, hogy így csökkenthető a szaporulat.

(Forrás: vadaszideny.hu; hvg.hu; kép: pixabay.com)