Jump to content

Veszélyben a magyar farkasok

2016. 09. 03. 19:36

Szarvasbőgés idején megnő az erdőkben tartózkodó vadászok, kutatók és természetjárók száma, ilyenkor sajnálatos módon az illegális elejtések száma is emelkedik. Az Aggteleki Nemzeti Parkban élő farkascsalád is veszélyben van.


„A WWF kameracsapdájával felvett fiatal farkas követése vezetett el a családjához, amelynek idei, 3-3,5 hónapos kölykeiről – a fiatalabb testvérekről – néhány hete friss felvételeket közölt a nemzeti park. Az egyed egyike a tavaly született kölyköknek. Tisztes távolságból, de állandóan követi a falkát, igyekszik elcsenni a maradékaikat, és a közelükben maradni. Az önálló vadászatot még csak tanuló fiatal farkas így a falka révén biztonságosabban juthat kiegészítő táplálékhoz. Voltaképpen épp ez a ragaszkodás segített minket abban, hogy a család nyomára bukkanhassunk” – közölte Szabó Ádám, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kutatója.

Ezek a kölykök – mint már éve óta több is – bizonyítottan Magyarország területén születtek, ami jelzi azt, hogy az élőhelyük védelmében tett erőfeszítéseknek van eredménye. Ugyanakkor a most még békésen hancúrozó kölykök szeptember végén »útra kelnek«, megismerkednek a falka vadászterületével, mely több száz négyzetkilométer nagyságú. Így a közelgő szarvasbőgés és a téli hajtóvadászatok miatt fokozott veszélybe kerülhetnek” – hívta fel a figyelmet Veress Balázs, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója.

Annak ellenére, hogy a farkas 1993 óta védett állat Magyarországon, és elejtése többéves börtönbüntetéssel sújtható, a mai napig kapunk híreket illegális elejtésekről. A napokban újabb kameracsapdákat helyezünk el az érintett területen. Minden érintett – helyben élők, erdészek, vadászok, természetjárók – segítségét kérjük abban, hogy a közelgő szarvasbőgés idején körültekintően, az erdei nagyragadozókat és élőhelyüket tiszteletben tartva járják az erdőt, amelyben jut hely mindannyiunk számára” – mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programjának vezetője.

Szarvasbőgés idején megnő az erdőkben tartózkodó vadászok, kutatók és természetjárók száma, ilyenkor sajnálatos módon az illegális elejtések száma is emelkedik: a vadászok egy része a hazánkba lassan visszatelepülő farkasok kilövését szorgalmazza különböző fórumokon, egyesek pedig puskát is ragadnak.

Nagyon fontos a vadászok együttműködése, segítségük elengedhetetlen a nagyragadozók védelmében. Ezért a WWF Magyarország arra kéri az érintetteket, hogy minden tapasztalatot, megfigyelést vagy véleményt, amely fontos lehet a nagyragadozók és az emberek békés együttélésének kialakításában, küldjenek el a e-mail címre!

(Forrás: portfolio.hu; vadaszideny.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)