Jump to content

Pár hete fedezték fel a világ legnagyobb óriáskígyóját

2024. 04. 11. 09:28

Az északi zöld anakondának a maradványait az esőerdőben, egy folyóparton találták meg, ugyanazt az a ritka példányt, amit februárban új fajként azonosított egy holland professzor.

Nem sokkal több mint egy hónappal ezelőtt bukkantak rá a világ legnagyobb kígyójára, mely nyolcméteres hosszúságával és kétszáz kilójával nemcsak tekintélyes, hanem rekorder példánynak is számított. A kutatók az új fajnak az Eunectes akayima latin nevet adták, ami annyit tesz: északi zöld anakonda.

Az északi zöld anakondát a holland Freek Vonk professzor, egy ismeretterjesztő csatorna tévés műsorvezetője találta meg az amazonasi esőerdőben, ami az általa közzétett videó szerint olyan vastag, akár egy autógumi, és a fejmérete épp akkora, mint egy emberé.

Vasárnap azonban megdöbbentő hírt kaptak az Ana Julia nevű kígyóról az őt felfedező tudósok, a ritka hüllőt ugyanis vadászok lelőtték.

Az elpusztult hüllőt a Formoso folyóban találták meg a dél-brazíliai Mato Grosso do Sul állam vidéki körzetében.

Freek Vonk biológus professzor az Instagramon osztotta meg a hírt:

„Nagy fájdalommal szeretném tudatni veletek, hogy a hatalmas anakondát, amivel együtt úsztam, elpusztították. Több forrásból is hallottam, hogy agyonlőtték, bár hivatalos megerősítés még nincs. Szomorú és dühös vagyok egyszerre. Milyen betegnek kell lenni ahhoz, hogy ezt tegyék egy ilyen gyönyörű és egyedülálló állattal? Amennyire tudjuk, a kígyó egészséges volt, élete virágában, így sok utódot hozhatott volna világra az elkövetkező években. Mivel nem sok ilyen óriáskígyó úszkál a környéken, a biológiai sokféleségre mért csapás óriási”

– írta posztjában a tudós, akinek pályafutása csúcspontja volt a hüllő felfedezése.

(Forrás: vadaszideny.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)