Jump to content

A vadmacskák védelmére figyelmeztetnek a természetvédők a vadvilág napján

2024. 03. 15. 19:22

A Magyarországon őshonos és fokozottan védett vadmacskákra hívja fel a figyelmet a március 3-i vadvilág napja alkalmából a Pilisi Parkerdő.

A Parkerdő, a Budakeszi Vadaspark és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság 2021-ben indította útjára az azóta sikeresen haladó vadmacska fajmegőrzési programot, amely a Pilis hegység őshonos vadmacska (Felis silvestris) populációjának megőrzését és védelmét szolgálja - írja hétfői közleményében a Pilisi Parkerdő.

Az idén az év állatának választott vadmacska, az erdőgazdálkodók, a nemzeti parkok és az állatvédelemmel foglalkozó szakemberek közös munkájának köszönhetően az elmúlt években sokkal nagyobb figyelmet kapott, mint eddig bármikor, annak ellenére, hogy rejtőzködő életmódja miatt csak nagyon kevesen találkozhatnak vele a vadonban. A Budakeszi

Vadasparkban jelenleg csupán két vadmacska él. A vadmacska az ökoszisztéma fontos ragadozója, a Pilis hegység erdeinek eldugott részein található, ahol fontos szerepet játszik az ökológiai egyensúly fenntartásában, például szabályozza az egérpopulációt.

A fajmegőrzési program célja a térség vadmacskáinak megóvása, a genetikailag tisztavérű egyedek és hibridek arányának megismerése, valamint élőhelyük és viselkedésük pontos feltérképezése, továbbá az őket fenyegető veszélyek csökkentése. Ilyen veszélyek az élőhelyek elvesztése, az illegális vadászat, valamint a házi macskákkal való kereszteződés, ami veszélyezteti a vadmacskák tiszta genetikai állományát.

A vadmacska fajmegőrzési program keretében elindult például az élőhelyvédelem, amelynek célja, hogy a Pilisi Parkerdő, a Budakeszi Vadaspark és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság megőrizze és helyreállítsa a vadmacskák természetes élőhelyét, biztosítva számukra a megfelelő vadászterületeket és menedéket. A program részeként továbbá a szakemberek folyamatosan nyomon követik a vadmacska-populáció állapotát, eloszlását és genetikai tisztaságát, valamint a Budakeszi Vadasparkban és más helyszíneken különleges oktatási programokat is szerveznek, hogy növeljék a társadalom tudását a vadmacskákról és azok védelmének fontosságáról, beleértve a tudatos házimacska tartást is.

A szakértők kiemelik azt is, hogy a fajvédelem egyik kulcsa a társadalom bevonása. A helyi lakosok, természetjárók úgy tehetnek a legtöbbet a védett fajok megóvásáért, ha nem zavarják a vadon élő állatokat, és segítenek megőrizni a természetes élőhelyüket, de a vadmacskák védelmében kulcsfontosságú az illegális vadászat elleni fellépés, valamint a házi macskák ivartalanítása is.

(Forrás: vadaszideny.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)