Jump to content

A barnamedve-vadászatra vonatkozó törvénytervezetet nyújtott be a román parlamentben Tánczos Barna szenátor

2023. 10. 04. 17:12

Tánczos Barna szenátor, korábbi román környezetvédelmi miniszter kedden előterjesztette a bukaresti parlamentben azt a jogszabálytervezetet, amely törvényben rögzítené a barnamedve-vadászatra vonatkozó megelőzési és beavatkozási kvótákat - közölte az MTI-vel az RMDSZ sajtószolgálata.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakciói által kidolgozott, a parlament felsőházában benyújtott törvénytervezetet 103 törvényhozó támogatta aláírásával, kormánypárti és ellenzéki honatyák egyaránt - írták.
Az RMDSZ parlamenti frakciói általa olyan törvényes keretet szeretnének elfogadtatni, "amely az emberi életeket helyezi előtérbe, ugyanakkor tudományos alapon meghatározott megelőzési és beavatkozási vadászati kvótákat rögzít" a romániai medvepopulációra vonatkozóan - közölték, hangsúlyozva, hogy a tervezet szaktanulmányokon alapszik.

"Minden kutatás, amely az elmúlt években készült, azt bizonyítja, hogy a medvepopuláció fokozottan növekszik Romániában, ezzel együtt a támadások és a károk száma is. Ezért a beavatkozás szükségessége elvitathatatlan" - nyilatkozta a törvénytervezetet kidolgozó Hargita megyei szenátor.

Tánczos Barna szerint a medvepopuláció kezelésének középpontjában a faj fenntartása mellett "az emberi élet és tulajdon védelme" kell álljon. Szerinte a tervezet támogatottsága azt mutatja, hogy hatékony, határozott beavatkozásra van szükség a medvepopuláció túlszaporodása okozta problémák kezelésére.

Mint kifejtette, a törvénytervezet pontosan meghatározott kvóták alapján újra engedélyezi a vadászatot, "ahogyan az más, kevésbé veszélyes állatfajok esetében már létezik a román jogrendben". "A 426 egyedre vonatkozó, vadászterületekre leosztott megelőzési kvóta és 55 egyedre vonatkozó beavatkozási kvóta törvénybe foglalásával a következő két évre kiszámítható intézkedéscsomagot biztosítunk" - idézte a politikust az RMDSZ sajtószolgálata.

A két szám azonos azzal, amit Tánczos környezetvédelmi miniszterként is javasolt megelőzési és beavatkozási kvótaként a mandátuma utolsó napján aláírt miniszteri rendeletben. Utódja, Mircea Fechet ezt a Román Akadémia tanácsára 220-ra csökkentette, 140 egyedet megelőzési, 80-at beavatkozási céllal lehet kilőni.

Könczei Csaba Kovászna megyei parlamenti képviselő, a tervezet másik kezdeményezője emlékeztetett: a medvepopuláció elszaporodása problémát okoz a székelyföldi gazdáknak, ezért hosszútávú megoldásra van szükség.

A kezdeményezés az azonnali beavatkozásról szóló, 2021-ben elfogadott sürgősségi kormányrendeletet és a vadászati törvényt egészíti ki. Az RMDSZ hírlevele szerint előírja, hogy kilövéskor a vadásztársulatoknak genetikai mintát kell venni és az adott pontszámot meghaladó kapitális hím medvék és bocsos anyamedvék nem lőhetők ki, és a kilövések nyomon követését is szigorúan szabályozza.

Előírja továbbá, hogy a környezetvédelmi tárcának kétévente populációbecslést kell végezni, és ez alapján meghatározni az új vadászati kvótákat.

A törvénytervezetet első házként a szenátus tárgyalja, majd a képviselőház szakbizottságai és plénuma hozza meg a végső döntést.

Romániában jelenleg csak beavatkozási céllal lehet kilőni a védett ragadozót, akkor, ha emberéletet veszélyeztet.

(Forrás: vadaszideny.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)