Jump to content

Üzekedés kezdődik

2021. 07. 22. 19:00

A tavasz szokták a szerelem időszakának mondani, de az őzek esetében ez kitolódik nyárra.

Egészen augusztus közepéig tart az őzek párzási rítusa, az üzekedés. A vadászok és az Országos Magyar Vadászati Védegylet arra hívja fel az utakon közlekedők figyelmét, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek. Az őzek nemcsak nagy egyedszámban vannak jelen hazánkban is, de az üzekedés időszakában jóval nagyobb aktivitással vannak és ez olykor az emberek járta utakat is keresztezi. Ez veszélyes a vad testi épségét és életét tekintve, de az ember számára is hasonló veszélyekkel kell szembenézni, emellett pedig jelentős lehet az anyagi kár is.

A hím példányok űzik a sutákat és a nem kívánatos másik hím feltűnése harcra szólítja fel a hímeket. Ennek következtében az állatok nem foglalkoznak semmivel a nőstényen vagy a konkurens hímen kívül, így kevésbé óvatosak, ami baleseteket eredményezhet.

A következő időszakban óvatosan érdemes közlekedni majdcsak minden útszakaszon. Ha egy őz átsuhant előttünk érdemes még jobban lassítani, mert szinte biztos, hogy a közelben van több is.

Sajnos van az a pont, amikor a gyakorlott sofőr sem tudja elkerülni az őzzel való ütközést. Elrántani a kormányt semmiképp nem szabad. A vészfékezés lehet a legjobb megoldás. Az ütközés után félre kell állni, és hívni a rendőrséget, mert közúti balesetet jelent.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk)