Jump to content

Egységesített útmutató segíti a vadkár felmérését

2021. 01. 07. 19:00

Az ember merészkedett a vadak földjére első körben, most pedig ott tartunk, hogy a megművelt területekre törnek be a vadak.

A vad által okozott károk súlyosan megkárosíthatják a gazdákat. Táplálkozásukkal komoly gazdasági kárt okozhatnak a mezőgazdasági területeken éppúgy, mint az erdőkben. A vadkár felmérése a mezőgazdasági, erdőgazdálkodók és a vadgazdálkodók közös érdeke. Eddig azonban nem volt egységes rend a vadkár felmérését illetően, így az Agrárminisztérium felkérése és irányítása mellett, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Országos Magyar Vadászkamara segítette a munkát.

A károk felmérést szakértők végzik. A munkájukat az Erdei Vadkárfelvételi és Értékelési Útmutató, valamint az Egységes Mezőgazdasági Vadkárfelmérési Útmutató segíti, amelyet az Agrárminisztérium ad ki. Az útmutatók létrehozásában szakemberek közös munkája áll, amelyben figyelembe vették a tudományos eredményeket is. Az útmutatók egységesek, egyértelműek, így csökkenthető a konfliktus a gazdálkodók és a vadgazdálkodók között.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: pixabay.com)