Jump to content

Egyre inkább ellepik hazánkat az aranysakálok

2020. 04. 16. 19:00

A ragadozó vadállattól nemcsak a prédája fél, de az emberek zöme is. Jogos lehet a félelem, ha még a haszonállatok között is keresi a zsákmányát.

Márpedig egyre több aranysakál tűnt fel hazánk területén. Évről évre gyarapszik állományuk, de amíg kevesebben voltak, nem jelentkeztek azok a problémák, amelyekkel most már egy-két megyében kínlódnak.

A Kárpátok régóta otthont jelentenek ezeknek a ragadozóknak, de nálunk csak néhány tűnt fel még a múlt század végén. Azóta viszont annyira belakták ezt a környéket, hogy vadászatok során évente akár hatezer példányt is kilőnek. Ha csak a kilőtt állatok száma ekkora, az feltételezhető, hogy maga az állomány több tízezres nagyságú is lehet.

A vadászok gyérítik a sakálállományt, de ez a folyamat nagyon lassan halad. Eleinte a természetvédők harcoltak a sakálok érdekében a vadászati tilalom bevezetésére, csakhogy azóta ez elhatalmasodott, és már más fajok védelme érdekében kell a sakálok létszámán csökkenteni.

A nagyvadállományában is jelentős károkat okoz, de a hazai állattartók kárára szarvasmarhaborjakat, bárányokat is elejtik.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: pixabay.com)