Jump to content

Letagadhatatlan nyomok, félelmetes nyomok?

2020. 03. 12. 19:00

Vannak állatok, amelyek olyan ritka vendégek nálunk, hogy jelenlétük felkavarja az állóvizet. Medvéből és farkasból is egyre sűrűbben jelennek meg példányok, de csak örülünk nekik.

Most már el mondható, hogy évente átjárnak farkasok és medvék is a magyar határon túlra, és a technika is segít abban, hogy ne csak találgatásokba bocsátkozzunk. A kameracsapda csak nevében csapda, valójában valós képet kaphatnak a szakértők arról, hogy milyen állatok portyáznak a területen akár az éj leple alatt.

Ennek köszönhetően egy ilyen kameracsapda rögzítette, hogy a Börzsönyben újból farkasok tűntek fel. Farkas lábnyomokat már így is találtak, de akkor még nem készült kamerafelvétel. Most azonban bebizonyosodott ténylegesen, hogy farkas portyázik Magyarországon, amely jó hír. A ragadozók ugyanis segítenek a vadállomány számát a normális szinten tartani. Bőséges táplálék mellett jó sora van az ide érkező farkasoknak, ráadásul a gyengébb vadak elejtésével segítik azt is, hogy egészséges maradjon a populáció.

A farkas kerüli az ember közelségét, így az ember által tartott állatok is biztonságban vannak a ragadozótól.

Becslések szerint Európában a farkasok száma 17 ezer egyed lehet, és Magyoroszágra is ellátogatnak. Ahol pedig az ember és a farkas egy területen él, ott félelem és konfliktus is felütheti a fejét. A LIFE EuroLargeCarnivors nevezetű projekt keretében készült kisfilmek arra hívják fel a figyelmet, hogy ember és vadállat, ragadozó vadállat közötti együttélés igenis lehetséges, és szükséges is. A vadállatokkal való emberi kapcsolatról szóló kampányvideókat késztettek vadászok, turisztikai szakemberek, állattartók. Az egyik hazai kampányfilmet alább megtekintheted.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu ; fehova.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk) | videó: https://www.youtube.com/watch?time_continue=170&v=ivv9_N4AzTA&feature=emb_logo)