Jump to content

Az agancs engedély nélkül nem gyűjthető

2020. 02. 20. 19:00

A természet már kezd feléledni álomszuszék időszakából, és néhány növény már meg is mutatta magát. Eközben az erdőkben…

Amikor a természet kezd újból kibontakozni, akkor kezdik a szarvasok elhullajtani agancsukat. A január végén, február elején kezdődő agancshullatás időszakában az erődjárók is találkozhatnak azokkal.

Sokan nem tudják, de az agancsok összegyűjtése, pontosabban mondva, azok engedély nélküli összegyűjtése tilos. Vannak ugyanis olyanok is, akik egészen addig elmerészkednek, hogy a még agancsos állatot azért űzik, hogy az menekülés közben veszítse el a csontos képződményét. Ez hatalmas stressz a vadaknak. Nem elég, hogy a túlélésért való küzdelem is nehezíti az életüket, még az illegális agancsgyűjtők csak tovább nehezíthetik az állatok életét. Sőt, az így üldözött állatok megsérülhetnek menekülés közben, és ha autóutakra tévednek még a közlekedésben is balesetet okozhatnak.

Tény, hogy örömet okozhat az erdőkben kirándulók számára egy elhullajtott agancs látványa, azonban annak begyűjtése komoly bírságot vonhat maga után. Nem arról van szó, hogy hozzá sem érhet az, aki ilyet talál az erődben. Megfoghatja, meg is nézheti, fotót is készíthet róla, azonban ne vigye haza. Amint teheti, értesítse az adott vadásztársaságot, vagy magát az agancsot adja át számukra, ugyanis a vadászoknak több fontos információt adhat egy-egy ilyen képződmény.

Az engedély nélkül begyűjtött agancs birtoklásáért bírság jár. Az agancsok kilogrammonkénti ára ötezer forint lehet. Az e feletti érték eltulajdonítása pedig egyenesen bűncselekménynek minősül.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: pixabay.com)