Jump to content

Egy legenda nyomában

2019. 09. 26. 19:00

Az ember az a fajta, aki szeret versengeni. A vadászat pedig az, amiben ezt meg is lehet tenni, ezért minden vadász vágyálma egy hatalmas állat leterítése.

Ha a vadászat szarvas ellen zajlik, akkor a legnagyobb öröm és dicsőség a trófea begyűjtése. Az agancs nagysága pedig akár rekordot is megdönthet. A szálkai, vagy Reinspach agancsként is ismert trófea világrekord lett.

Az élelemhez jutás ősi formája a vadászat. Mára már bármilyen húshoz sokkal könnyebb úton is hozzájuthatunk, ennek ellenére a vadászatot ma is szenvedéllyel űzik sokan. A vágy egy igazán nagy trófea begyűjtésére minden vadászban meglehet. A szálkai rekordot azonban nehéz felülmúlni. A magyar vadászati rekord egyben világrekord is.

A Természettudományi Múzeumban megtekinthető ma is a Tolna megyei rekordagancs. A trófeát viselő szarvasbikát 1891-ben ejtették el. Az év biztos, de a pontos dátumot homály fedi.

A szarvasbika elejtése Reinspach János nevéhez fűződik, aki nemcsak szálkai születésű, de ott is terítette le azt a gímszarvast, amelynek agancsa meghaladta a 15 kg-ot. A vadász és a település is bekerült így a vadásztörténelem dátumai, nevei közé.

A hatalmas agancs 1902-ben egy kiállításra utazott, de már úgy, mint a Montenuovo herceg tulajdona. Hogy került a herceghez a világrekord trófea?

Szálka község vadászati jogát a Mayer Károly élvezte. Ő volt Montenuovo Alfréd herceg főerdésze, és a szálkai agancs is az ő birtokában volt, csak ezután ajándékozta a hercegnek. Akkor azonban úgy adta át Mayer Károly a világrekorder agancsot, mint egy orvvadász által megszerzett trófeát.

A történet tehát itt módosul, és emiatt tévesen a szálkai agancsot Montenouvo agancsának, bikájának titulálták. A valóság kiderülése óta Reinspach trófeájaként tartják számon.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: pixabay.com)