Jump to content

Küzdelem a veszélyeztetett vadakért

2019. 08. 22. 19:00

A vadászat nem csupán a vadak élvezettel való kilövését jelenti, mert az igazi vadász ügyel a környezetre, télidőben a vadakat is a vadászok etetik, és az egyes fajok túlszaporodásának meggátlásában is segítenek.

Van azonban a vadászatnak egy sokkal sznob verziója, amely veszélyeztetett vadak trófeájának gyűjtésére, valamint azok értékesítésére korlátozódik. Erre a legnagyobb kereslet Amerikában van, ugyanis az USA a legnagyobb importőre a veszélyeztetett állatfajok trófeáinak, majd Kína követi.

Míg az igazi vadászat több, mint hobbi, életforma, addig a trófeavadászat mondhatni külön iparággá vált, vagyis kereskedelmi tevékenységnek is minősíthető.

Természetvédelmi szakemberek és az európai parlament képviselő karöltve összefogtak azért, hogy a veszélyeztetett állatfajokat megvédjék attól, hogy csak az agyaruk, tülkük, bőrük miatt levadásszák.

A CITES - Convertation on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, magyarul Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről – azt követeli, hogy a trófeavadászatnak leáldozzon.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: pixabay.com)