Jump to content

Híres nagy vadászok - 2. rész

2019. 07. 11. 19:00

Kittenberger Kálmán mellett egy másik magyar, a vadászatban is kimagasló személyiséget illik megemlítenünk, aki nem más, mint Széchenyi Zsigmond.

Az egész Széchenyi család nyomot hagyott maga után a magyar nemzeti örökségben. Széchenyi Zsigmond, Széchenyi István Lajos nevű testvérének volt az unokája, aki szimbólumává vált a magyarországi vadászatnak. Széchenyi Zsigmond már gyermekkorában érdeklődött a vadászat iránt, és igen fiatalon részesülhetett egy afrikai vadászexpedícióban. Minden adott volt, hogy szenvedélye megerősödjön benne.

Ahogy telt az idő, és a gyermekből fiatal felnőtté ért Széchenyi Zsigmond, úgy vált profi sörétlövővé, de a golyóspuskával is hasonlóan jól bánt. Amikor már egyedül indult afrikai vadásztúrára nemcsak a fegyverhasználata volt kiváló, hanem amellett zoológussá is vált.

Expedíciói során bejárta Észak-Amerikát, Szudánt és annak környékét, Kenyát, Egyiptomot, Tanganyikát, Ugandát, Líbiát, Alaszkát és hogy maradandót hagyjon maga után, ezeket az élményeket könyveiben rögzítette.

Vadász és zoológus munkáját elismerték. 1967-ben bekövetkezett halála után szakkönyvtára a Természettudományi Múzeumát gazdagítja.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: pixabay.com)