Jump to content

Híres nagy vadászok - 1. rész

2019. 06. 27. 19:00

A vadászat hivatás és életforma is lehet, amely során az ember a természettel összehangolva, arra reagálva igyekszik a vadállományt alakítani.

Az etikus és a természet értékeit figyelembe vevő és elismerő vadász nem ok nélkül, és nem minden áron öl. A vadak kilövésén túl számos, az egészséges vadállományra nézve is hasznos feladattal segíti a környezetét.

Ősi mesterség a vadászat, és még a jóléti társadalomban is szükség van a vadászok munkájára. Talán a környezetünkben is ismerünk olyan, aki hivatásos vadász, de vannak olyan nagy nevek, amelyek talán még tanulmányaink során hallottunk.

Kittenberger Kálmán neve biztosan sokak számára ismerősen cseng. A híres vadászról, Afrika-kutatóról, gyűjtőről számos társaságot és intézményt neveztek el, amelyen csodálkozni nem is lehet. Kittenberger Kálmán már gyermekkorában rajongott a természetért, az állatokért, de különösen a madarak világa kápráztatta el. Egy tanárának köszönhetően megismerkedett a madarak preparálásának módszerével. Folyamatosan képezte magát még a tanárképző elvégzése után is. Megismerkedett Herman Ottóval és Bíró Imrével is.

Tanítói állást vállalva került el Brassóba és ott tette azt, amit a leginkább szeretett: vadászott. Továbbra is preparátorkodott, expedíciókon vett részt. Utazásai során számos megpróbáltatáson ment keresztül, és megélhetéséhez volt, hogy vadállatok befogását vállalta.

Bejárta a világot,de folyamatosan végezte kutatómunkáját, és folyamatosan gyarapította élőállat-gyűjteményét.

Az első világháború ideje alatt a britek elfogták, letartóztatták, gyűjteményét elvették. Miután szabadult a hadifogságból, hazaköltözött, megnősült.

Felelős szerkesztője volt a Nimród Vadászújságnak, majd később kiadótulajdonosa is.

Életében fontos szerepe és állomása volt Kelet-Afrika. Együttesen 16 évet töltött Afrikában úgy, hogy hatszor utazott és élt ott. Afrikai útjai során nemcsak gyűjtött, de írt is, így több műven hagyta ránk utazásainak, kutatásainak érdekességeit.

Kittenberger Kálmán nevéhez fűződik a budapesti állatkert kialakítása, és az intézmény első igazgatójának címét is ő nyerte el. A fővárosi állatkert alkalmazottjaként jelentkezett az igazgatói állásra, de elutasították. A Nimród vadászújság megjelenését is szüneteltették, állásából elbocsátották, és elvették tőle vadászfegyverét is.

A Nemzeti Múzeum expedícióiban segítette, így jelentős gyűjteményre tett szert a múzeum. A kulturális intézmény 1956-ban súlyos tűzvészt élt meg, melynek során Kittenberger Kálmán gyűjteménynek jelentős része megsemmisült.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: pixabay.com)