Jump to content

Egyénileg vagy csoportosan

2019. 05. 16. 19:00

A vadászatok lehetnek magányos tevékenységek, de történhet csapatban is. A vadászat módozatai szerint tehát az lehet egyéni vagy társas.

Az egyéni vadászathoz tartozik a cserkelés, amikor a vadász csendben közelíti meg a vadat. Egyéni vadászati mód a les is, amikor a vadász mozdulatlanul várja ki, hogy leshelye közelében megjelenjen a vad.

Az egyéni vadászat egy másik módja a barkácsolás, vagyis amikor lovasfogattal, más járművel közelítik meg a vadat. Egy újabb egyéni módszer a vízi járműről történő vadászat is. Ide tartozik még a solymászat is.

Az egyéni vadászaton részt venni kívánó bér- vagy vendégvadász mellé szükséges egy kísérővadász is.

A társas vadászaton során legalább három vadász vesz részt, és a vadászvezető is szükséges, aki a vadászatot irányítja, levezényeli. A társas vadászat apróvad esetében keresővadászat lehet, amely a vadászok által felkutatott vadakat ejtik el. A keresővadászat másik elnevezése a bokrászás.

Társas vadászat nagyvad esetében lehet a terelővadászat, amikor kisebb területen és a vadászok kisebb számmal (maximum hat fő) vesznek részt a vadak terelésében. A terelővadászat során kutyák nem vesznek részt. A vadászok a zsákmány mögé kerülve igyekeznek elejteni a vadat.

A nagyvadra történő társas vadászat másik módja a hajtóvadászat, amelyhez legalább hét személy szükséges, akik lőállásokat foglalnak el. Nagyobb területet és többen vadásznak, és felhasználják a vadászkutyák segítségét is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: pixabay.com)