Jump to content

Értelmetlen halál várt volna a dámra

2019. 04. 04. 19:00

Az erdészek és vadászok fokozottabban ki vannak annak téve, hogy vadakkal találkozzanak. A találkozás azonban nem olyan, mint amit szeretnének.

Az emberi környezetszennyezés olyan mértékű, amelyet sem a természet, sem pedig a benne élő növények és állatok nem viselnek jól. A dámvadak bikáinak nagy lapátjaiban nem tehetne kárt az eldobott bálamadzag. Gondolnánk mi, de a valóság egészen mást mutat.

Tapasztalt vadászok találkoztak már olyan állattal, amelyik számára a kilövés megváltás volt. A szarvra felgubancolódott madzag a legjobb esetben nem okoz különösebb sérülést az állatban, de ha a madzag akkora, hogy a vad meg akar attól szabadulni, könnyen olyan helyzetbe kerülhet, amely kínok közötti pusztuláshoz vezethet.

Egy esetben arra is volt példa, hogy a vadász felfigyelt a dámvad hangjára, amikor azonban próbálta bemérni az állatot és a lapátot keresni, ahelyett egészen mást látott. A dámvad szarvára hatalmas gubacsban állt a bálamadzag. Lábával próbált megszabadulni felesleges koloncától, azonban az egyik mellső lába is a madzag fogságába esett, így már a helyváltoztatása is akadályoztatva volt.

A vad kilövése után, a bálamadzagtól való kiszabadítás után vált nyilvánvalóvá, hogy az emberi hulladék két állat haláláért is felelős, ugyanis a madzagban egy már elpusztult bika feje is benne volt. Nemcsak bálamadzaggal, hanem üzekedés közben egy másik bikával is összeakadt. Abban a küzdelemben ugyan az egyik bika életben maradt, de a bálamadzag mindképp győzött volna.

Az erdészeti szakemberek és a vadászok ügyelnek a természet védelmére és erre biztatnak mindenkit.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: pixabay.com)