Jump to content

Így ne!

2019. 03. 14. 19:00

A modernizáció, az újabbnál újabb technikai vívmányok minden területen megjelennek. Áldásos segítségük mellett azonban olykor kellemetlenségeket is okozhat.

A tél folyamán jelent meg és országosan elterjedt egy videófelvétel, amelyen vadállatok tömege kelt át az úttesten. A Baranya megyében elkapott természeti látványosság nem megszokott állapotot idézett fel, habár külső szemlélőként annak tűnhetett. Szarvasok százával igyekeztek az úttest egyik oldaláról a másikra átjutni, és az autósok nem is tudtak mást tenni, mint türelemmel megvárni, hogy a szarvasok mindegyike épségben átérjen az út másik oldalára.

A szarvasok csapattá tömörülése valóban természetes. Az azonban, hogy több száz állat tömörült össze egy területen arra utal, hogy megzavarták a vadakat. Az állatok ráadásul nappal nem mozognak, pláne nem ekkora tömegben. Ez azt jelenti, hogy az állatok csakis indulhattak el, mert valami megijesztette őket. A valami egy drón volt. Kétségtelen, hogy a drón technikájával madártávlatból tekinthetünk rá arra a tájra, amelyet csak a föld közeléből érzékelhetünk. Gyönyörű és más szemszögű fotók, videók születhetnek így, ám az ember nem lehet annyira önző, hogy önös érdekeit tartsa csak szem előtt.

A vadászok azonban felhívták a figyelmet a veszélyekre. Ha az állatok veszélyben vannak, akkor az az emberre is jelentheti ugyanazt, ugyanis a vonuló szarvascsapatok úttesten való átkelése hatással van az autósokra is. Főleg a téli időszakban, a téli útviszonyok mellett.

A drónozás egy újfajta technika megjelenése a természet megfigyelésének, de egyben veszélyt is jelenthet emberre és vadra nézve is, ha azt valaki nem tudja felelőséggel használni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: pixabay.com (A képek illusztrációk) | videó: https://www.youtube.com/watch?v=Q6U_8REcFL8)