Jump to content

A legnagyobb magyar vadász

2019. 02. 14. 19:00

A vadászat ősi emberi tevékenységünk, amely a fennmaradásunkat szolgálta egykoron, de biztos, hogy a mai vadászkultúra sem itt tartana, ha Széchenyi Zsigmond nem lett volna akkora vadász, amekkora.

A Széchenyiek nemcsak szellemi terméket hagytak maguk után, hanem épületekben, elvekben, politikában is megnyilvánul hagyatékuk, úgymint a Lánchíd, a Magyar Tudományos Akadémia. Széchenyi Zsigmond neve pedig egybeforr a magyar vadászkultúra alapjaival. Már gyermekkorában részt vett vadászatokon, hiszen apja több alkalommal is magával vitte gyermekét. Még csak kisfiú volt Széchenyi Zsigmond, amikor már maga mögött tudhatott egy afrikai vadászexpedíciót.

A vadászat iránti szeretetét és szenvedélyét nem nőtte ki. Fiatal felnőttként már kiváló golyóspuskás és sörétlövő volt. Ezzel párhuzamosan zoológusi képzettségét megszerezte, és a vadászati etikát is kiválóan tudta és gyakorolta is. Minden adott volt ahhoz, hogy egyedül induljon útra afrikai vadászatra.

Habár abban az időben sokkal gazdagabb volt Afrika vadállománya, Szévhenyi Zsigmond a gyakorlatban érvényesítette a vadász etikát, és mindig kiállt saját elhatározása mellett.

A nagy tudású zoológus és vadász halálával a magyar vadászat fénykora is lezárult. A vadásztársadalomban sem felejtik el Széchenyi Zsigmond nevét, de hogy ténylegesen megmaradjon az utókornak tevékenysége még dokumentumfilmet is készítenek az Afrika-utazó, vadász életéről. A filmben expedícióit, és a vadász életét mutatják be, valamint képet kaphatunk arról is, hogy milyen volt Afrika és milyen a jelene.

A dokumentumfilm Széchenyi Zsigmond életéről és munkásságáról várhatóan az év második felében jelenik meg.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: pixabay.com)