Jump to content

Az év vadfaja - 2019

2018. 12. 20. 19:00

Évtizedek óta hirdetik meg, hogy szavazás útján, általában három lehetséges faj közül online szavazás által kiválaszthassák az év valamilyen növény- vagy állatfaját.

Az év madara, az év emlőse, az évrovara, az év hala – és még lehetne sorolni a kiválasztottakat – kiváló lehetőség arra, hogy a nyertes fajt a civil társadalommal behatóbban megismertessék a szakemberek. Az az állat- vagy növényfaj, amelyik a legtöbb szavazatot kapja, az évben különleges odafigyelést élvezhet. Ez azt jelenti, hogy nagyobb figyelmet fordítanak az adott fajra, és annak megismertetésére is többféle megoldással motiválják az érdeklődőket.

Nincs ez másképp a vadakkal sem. A Vadászlap által meghirdetett szavazás lényege is az volt, hogy az általuk meghatározott vadfajokra lehessen szavazni. A Vadászlap munkatársai úgy ítélték meg, hogy úgy kell figyelni a vadakra is. Ez alapján a muflont, az aranysakált és a foglyot tartották az esélyes három vadfajnak. Közülük ugyan csak egy nyerhet, de az a vad lesz 2019 vadja.

A fogoly, jóval kevesebb figyelmet szokott kapni, mint általában más apróvad, éppen ezért esett rá a választás.

Az aranysakál ugyan nagyobb kárt tud tenni az apróvadak között, mégis jelenléte arra utalhat, hogy a zsákmányállatok elegendő táplálékkal tudják ellátni ezt a vadfajt is. Jövője szempontjából mindenképp figyelni szükséges rá, a szakemberek ezért is örülnek annak, hogy ha jelen van.

A muflon az a vadfaj, amely a nagyvadak prédájának jövője miatt is érdemel nagyobb figyelmet.

Online szavazásra bátorítottak mindenkit. A szavazás lezárulásával az év vadfaja a fogoly lett, habár jó ideig úgy tűnt, hogy az aranysakál az esélyes.

2019-ben tehát a fogoly fog nagyobb figyelmet érdemelni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: https://flic.kr/p/o9ULEN, https://flic.kr/p/wHQRZX)