Jump to content

Fenyegető vadveszély a szomszédban

2018. 08. 09. 19:00

Nemrégiben szinte mindennapos hír volt, hogy Magyarország területén medvéket láttak. Az egykor megszokott látvány ma már ritkaságszámba megy, és csak akkor fordul elő, ha a szomszédból átlátogatnak a vadállatok.

A hazánkban már csak vendégként előforduló medvék nagy feltűnést keltettek országszerte, és volt olyan példány, amelyik átszelte kis hazánkat. Amíg hozzánk csak átlátogatnak, az a szomszédos országban, Székelyföldön a medveállomány megnövekedését jelenti.

Az elszaporodó állomány egyre nagyobb fenyegetést jelent az emberekre nézve, hiszen nem egyszer személyi sérüléssel járó medve-ember találkozásra került sor. Hargita megyében félnek az emberek és úgy érzik, hogy senki nem védi meg őket.

A medvevadászat 2016 óta tilos Romániában, amely azzal járt, hogy elszaporodtak a medvék, és ezáltal megnőtt annak is a lehetősége, hogy az ember medvével találkozzon. Sőt mára odáig fajult a helyzet, hogy a medvék már az emberek lakta településeket is megközelítik, és betörnek a lakóházakba, melléképületekbe.

Hargita megye önkormányzatát arra szólították fel, hogy tegyenek lépéseket a medvékkel szemben. A Magyar Polgári Párt frakciója azt kérte az önkormányzattól, hogy szerződést kössenek egy vadásztársasággal, amelyik megkezdi a veszélyesnek ítélt medvék altatólövedékes elaltatását, gyűjtését és ideiglenes, biztonságos helyre szállítását.

A területen élő, megháromszorozott állományú medvepopuláció veszélyt jelent az ott élőkre ugyanúgy, mint a területre látogató turistákra.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: flickr.com (A képek illusztrációk)