Jump to content

Vigyázat, őznász ideje van!

2018. 07. 26. 19:00

Az utakon közlekedők számára feltűnt, hogy egyes időszakokban nyugodtabbak a vadállatok, máskor pedig többet látni akár az utakon, az utak mentén. Ez a násznak köszönhető.

Az utak mentén kihelyezett táblák arra emlékeztetik az ott közlekedőket, hogy az adott szakaszon vadakkal való esetleges találkozásra lehet számítani. Ez most különösen érvényes, hiszen az őzek párzási időszaka tart. Az üzekedés idején az állatok nappal is sokkal aktívabbak, mint máskor, ráadásul meggondolatlanok, és elképzelhető hogy akkor vág át az úttesten, amikor autós is közlekedik. Ebben az időszakban gyakoribb a vadbalesetek is.

Országos Magyar Vadászati Védegylet felhívta az autósok figyelmét arra, hogy óvatosan közlekedjenek az utakon. A vadakkal történő ütközések legnagyobb számban őzet jelent. A legtöbb baleset pedig akkor történik, amikor az üzekedés időszaka is tart.

Természetesen őzek és más vadak nemcsak a táblával jelzett szakaszon tűnhetnek fel, hiszen az őz Magyarország legelterjedtebb nagyvadja.

Amennyiben időben felfedezzük, hogy őz igyekszik az úttesten áthaladni, az ütközést el tudjuk kerülni, úgy lassítsunk le, mert könnyen lehet, hogy nem csak egy állat kíván átjutni az úton.

Amennyiben az ütközés elkerülhetetlen, a legrosszabb megoldás az, ha elrántjuk a kormányt, mert így saját magunk és a szembejövők életét is veszélybe sodorhatjuk. A fékezés mellett mást nem tudunk tenni.

A vaddal történő ütközés közúti balesetnek minősül, így a rendőrséget mindenképp értesíteni szükséges, valamint az illetékes vadásztársaságot is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | képek: turistamagazin.hu, greenfo.hu)