Jump to content

Vadászetika

2018. 04. 17. 19:00

A most ténykedő, újabb vadásznemzedék vajon arra törekszik, hogy megismerje a vadászok etikai kódexét? Amikor súlyos szabályszegésről, visszaélésről értesülünk a médiából, akkor azonnal arra következtetünk, hogy nem minden vadász tartja be a szabályokat.

A vadászat nem játék, fegyvert fognak a kezükbe, és nem is véletlen, hogy a vadászfegyver használatát törvény szabályozza. Ennek ellenére évente akár több esetről is értesülhetünk, hogy egy vadász meglőtte másik társát. A sérülés akár halálos is lehet. Az új vadászok olykor fegyelmezetlenek annak ellenére, hogy a vadászatvezető figyelmezteti. Nem feltétlenül csak arról van szó, hogy nincs rutinja a vadászatban, nem tudja, mitévő legyen, hanem egyenesen elutasítja a figyelmeztetést, dacol a szabályokkal.

Vadásszá válni ma már nem évekbe telik. Elég hozzá néhány hónap és a sikeres vizsga után már lehetőség nyílik a fegyvervásárlásra is. Ez önbizalommal vértez fel sok újdonsült „vadászt”, ám sem tapasztalata, sem gyakorlata nincs a fegyver igazi használatáról, az erdőről és a benne élő élőlényekről sem. Az igazi vadász betartja a rájuk vonatkozó tízparancsolatot, mely a következő:

  1. Ismerd meg, és óvd a természetet, mely nemcsak életünk kerete, de a sokszínű földi élet, benne az emberi faj fennmaradásának előfeltétele.
  2. Szeresd és tiszteld az élet minden formáját - ismerd el és tedd életed vezérlő csillagává a vadon élő állatok méltóságának elvét.
  3. A vadász nem válhat gyilkossá. A vadász a vadon élő, vadászható állatok “kertésze”, akinek a kezében a puska nem gyilkos fegyver, hanem szerszám, amellyel megakadályozza a túlszaporodást, eltávolítja az adott állományba nem illő egyedeket, és amellyel birtokba veszi az “érett gyümölcsöket”.
  4. A vadászat nemcsak szenvedély, sport és gazdasági ágazat, hanem szakma, sőt tudomány is, az igaz vadász élete éppen ezért folyamatos ismeretgyűjtés és tanulás.
  5. Adj esélyt a vadnak! A vad nem ellenséged, a vadászat nem háború. A legmodernebb technikai eszközök alkalmazása bérgyilkossá zülleszt.
  6. Tanúsíts önmérsékletet! A vadászat élménygazdagsága és szépsége nem az elejtett vadak mennyiségétől függ.
  7. A biztonság mindennél előbbre való. Az önfegyelemnek korlátoznia kell a szenvedélyt. Nincs jogod másokat veszélyeztetni!
  8. A vad halála ünnep és gyász. Add meg az elejtett vadnak járó tiszteletet, ismerd meg és ápold a vadászat nemes kulturális hagyományait.
  9. Magánemberként is éld az igaz vadászok életét: légy mértéktartó és fegyelmezett. Ne adj okot arra, hogy a vadászellenes érzelmek felerősödjenek.
  10. Minden állat és természetbarátot, a természet és környezetvédelem minden hivatásos és önkéntes munkatársát tekintsd szövetségesednek. Tiszteld – és ha lehet, segítsd is – a vadászterületeden gazdálkodók munkáját.

A vadászok munkáját tehát írott és íratlan szabályok is vezérlik. A tízparancsolat megszületése jóval a jogszabályok előtt születtek meg, és minden igazi vadász számára betartandó elvek. A vadászokra vonatkozó jogszabályokat az ország vezetése határozza meg, de az íratlan szabályok betartásával védik a természetet, a vadakat, tehát mindenki lelkiismeretére van bízva, hogy igazi vadász, vagy csak puskás ember.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | springcreekoutdoors.com, 929theticket.com/képek)