Jump to content

Létezik az összhang és az együttműködés

2018. 04. 10. 19:00

A vadászatról sokak számára a természet kizsákmányolása és a céltalan öldöklés jut eszébe. A természeti értékek megbecsülése és a vadászat tehát látszólag össze nem egyeztethető tevékenységek.

Az élővilág jól megkoreografált jeleneteibe csak úgy érdemes beleavatkoznunk, ha ténylegesen tudjuk, mit teszünk. Felelősségteljes döntések és megfelelő tudás birtokában lehetséges ez. Aki máshogy nyúl bele a természet működésébe, az vagy természetkárosító, vagy orvvadász.

A természetvédelembe az állatvédelem is beletartozik, márpedig a vadászok kilövik az vadakat. A két tevékenység mégis szerepelhet együtt, hiszen kapcsolat van közöttük.  Ahogy most is léteznek vadászattól mentes területek, így korábban is igaz volt ez. Ám már az ősemberek is vadásztak, ha életben akartak maradni, tehát a vadászat a kezdetektől létező fogalom, míg a természetvédelem újkori tevékenységünk.

A vadászat a végső esemény, amelyet a vadászok tesznek, de valójában már vadgazdálkodásról kell beszélnünk, amelybe beletartozik az állatok kilövésén túl a vadak gondozása, a kilövendő állatok számának meghatározása, és a leterített állatok hasznosítása.

Mind a természetvédők, mind a vadgazdálkodás emberei tesznek azért, hogy a természet egyensúlyát fenntartsák. Érdekük és személyes igényük miatt is fontos mindkét tábor képviselői számára a vadászati terület fennmaradása, valamint az ott élő növény- és állatfajok egyensúlyban tartása. Ebben az esetben is nagyobb előnnyel rendelkezik a vadász a természetvédővel szemben, hiszen a természetvédelem első emberei is vadászok voltak.

A természetvédők és a vadászok számára is közös nevező a természet szeretete, amelybe csak úgy avatkozhat bele azember, ha megfelelő tudással bír, sok időt tölt a szabadban. A természetvédelmi szakemberek és a vadászok egyre inkább együtt tudnak dolgozni, hiszen a természetes egyensúly fenntartásában sokat segíthetnek a vadászok, ha a túlzottan elszaporodott állatfajokat gyérítik. Mégis említhetők egy mondaton belül a vadászok és a természetvédők, hiszen mindannyian zöldek, a természet képviselői.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: vadaszideny.co.hu | ww2.rspb.org.uk, colourbox.de/képek)