Jump to content

Barna medvét láttak Heves megyében

2017. 11. 02. 14:57

3-4 éve fedezték fel az első nyomokat helyi vadászok és bár hozzátették, hogy vélhetően nem helyi medvékről van szó, valószínűleg a szomszédos Szlovákiából tévednek át, azonban egyre gyakrabban jelennek meg.

A lefotózott példány este hét után ballagott el a település erdejébe, a felvételen negyed órán át látható. Ezen a környéken nem ez az első medveészlelés, azonban eddig csak nyomokat találtak.

"Felvettük a kapcsolatot a Bükki Nemzeti Park igazgatóságával és a szakmában egy kicsit jobban otthonlévő kollégával értelmeztük ezeket a jeleket. Azóta évente előfordul, hol többször – hol kevesebbszer, hol nyáron – hol télen, időnként megjelennek" – mondta el Horváth László, a helyi vadásztársaság elnöke.

A nemzeti park munkatársa elmondta, hogy a határtól messzebb, a Bükk déli oldalán is találtak medvére utaló nyomokat. A szakemberek hozzáteszik, hogy a medvék megjelenésével nem lettek veszélyesebbek az erdők, ezek az állatok ugyanis az embert nem tekintik sem vetélytársnak, sem tápláléknak, így inkább félrehúzódnak, és kerülik a találkozást.

(Forrás: vadaszideny.hu; erdo-mezo.hu; pixabay.com)