Jump to content

A kutyák az arckifejezésükkel üzennek nekünk

2017. 10. 21. 15:00


A friss kutatási eredmények alapján kiderült, hogy az ebek valóban üzenni szeretnének arckifejezéseikkel. A kutyáknak is vannak saját arckifejezéseik, aminek épp az az egyik célja, hogy kommunikálhassanak az emberrel.

A Portsmouth-i Egyetem kutatói egy kísérletben azt vizsgálták, hogy a kutyák mimikája csakugyan az embernek szól-e. Ehhez 24 állatot vizsgáltak meg; a kutyák életkora 1 és 12 év között mozgott. Az állatokat különféle helyzetbe hozták: hol kínáltak nekik ennivalót, hol nem, és folyamatosan változott, hogy van-e ilyenkor körülöttük valaki vagy sem. A videók elemzésével a kutatók megállapították, hogy az étel jelenléte nem befolyásolta a kutyák arcmimikáját, de az emberé igen.

A kutyák arckifejezése sokkal nagyobb mértékben változott meg, ha ember is volt a közelükben. A leggyakoribb gesztusuk a szemöldök megemelése, amitől a szemük sokkal nagyobbnak, ugyanakkor kiskutyaszerűbbnek látszik. A másik kedvelt grimaszuk a nyelv kilógatása, ami nyugalomra utal – igaz, ez épp úgy jelezhet stresszt is, főleg, ha zihálás is kíséri.

A kutatók szerint az eredmények arra utalnak, hogy a kutyák nagyon érzékenyek az emberi figyelemre, és ennek megfelelően változtatják az arckifejezésüket, hogy könnyebben kommunikálhassanak velük.

(Forrás: vadaszideny.hu; Discover Magazine; Scientific Reports; pixabay.com)