Jump to content

Nem kaptak engedélyt a medvék kilövésére

2017. 10. 16. 12:31


Egyetlen medve ártalmatlanítására sem adott még engedélyt a környezetvédelmi tárca, holott a vonatkozó miniszteri rendeletet már szeptember elején kibocsátották.

A Hargita megyei vadászegyesületek közel ötven medve kilövésére kértek engedélyt, ám választ még senki sem kapott, a tétlenség közben pedig folyamatosan nő a vadkárok száma.

Látszatintézkedésnek tartja a nagyvadak intervenciós kvótájára vonatkozó, szeptember elején kibocsátott miniszteri rendeletet Sárkány István háromszéki vadgazdálkodási szakember. A szeptemberi miniszteri rendelet kiadása után megalakultak a megyei illetékes bizottságok, összeállították a szükséges iratcsomókat, megszerezték a helyi környezetvédelmi hatóságok véleményezését, de Bukarestben eddig egyetlen jóváhagyást sem írtak alá annak ellenére, azóta is folyamatosan érkeznek a bejelentések a vadak által okozott károkról, a medvetámadásokról.

Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter egy hónapja nyomás hatására aláírta ugyan a dokumentumot, amely különleges körülmények között 140 medve és 100 farkas esetében teszi lehetővé a beavatkozást, de érdemi előrelépés azóta sem történt.

(Forrás: vadaszideny.hu; szekelyhon.ro; kép: pixabay.com)